Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Även V kritiskt mot bostadsplaner på Strömvallen – vill se kommunalt växthus där

Även Vänsterpartiet i Gävle är kritiskt till hur beslutsprocessen kring bostadsplanerna på Strömvallen skötts.
– Det hade varit bra med en öppnare och bredare politisk dialog, säger kommunalrådet Gin Akgul Hajo, V.

Annons

LÄS MER: Politikernas förslag: Bygg bostäder på Strömvallen

Som GD berättat ska kommunen anordna en markanvisningstävling kring Strömvallens framtid. Tjänstemännen utformar nu tävlingskriterierna som senare ska godkännas politiskt.

Direktivet från politikerna i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott är att området ska utvecklas med "i huvudsak bostäder". Men MP:s kommunalråd Roger Persson motsatte sig beslutet som han menar stressats fram efter påtryckningar från byggherrar. I utskottet ingår representanter för sex av åtta fullmäktigepartier. FP och KD saknar representation.

LÄS MER: Ska Strömvallen bli Gävles Highbury?

Vänsterpartiet var inte med på mötet, men instämmer nu i kritiken mot samarbetskollegan Jörgen Edsvik, S-kommunalråd, som valde att luta sig mot oppositionspartierna M, C och SD i utskottet.

– En bredare politisk förankring hade varit att föredra. Strömvallen är ett ganska centralt, stort och viktigt område för många Gävlebor, säger kommunalrådet Gin Akgul Hajo, V.

Hennes parti vill att området ska vara öppet för allmänheten.

– Vi har inte riktigt bestämt vad vi vill göra där, säger hon, men berättar att partiet diskuterat om det går att flytta dit kommunens växthus från Näringen.

Som GD berättat måste växthuset flyttas framåt våren 2017 när den nya järnvägen till hamnen dras fram.

LÄS MER: Kommunens växthus kan flyttas

– Jag har hört talas om ett projekt i Kumla där kommunen jobbat med sitt växthus ur ett integrationsperspektiv för att hjälpa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det tycker jag låter intressant, säger Gin Akgul Hajo.

Det kommunala bolaget Gavlefastigheter och arbetsmarknadsenheten har tidigare lagt fram förslaget att flytta växthuset till Stora vall. Tanken har varit just att skapa en "arena för integration" med enkla arbeten i samarbete med SFI (svenska för invandrare) samt en mötesplats längs Hälsans stig.