Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äventyrare på väg uppför

GÄVLEMed stenhård disciplin, järnvilja och en iskall attityd till bergen klättrar Gävlekillen Fredrik Sträng uppför toppar jorden runt. Förra onsdagen kom han hem från en tvåmånaders expedition i Peru. Mitt i bergskedjan Cordillera Blanca reser sig Alpa Mayo som en vit hajfena 6 000 meter över havet.

- Det är världens vackraste berg. Känslan av av att sitta där på den spetsiga toppen med ett 400-meters stup på den ena sidan och 650 meter på den andra är obeskrivlig, säger Fredrik med eftertryck och spänner sin intensiva blick i mig.

När han sitter hemma på föräldrarnas veranda i Andersberg en tryckande het eftermiddag i juli ser han ut som vilken 25-årig kille som helst.
Men så fort han han tar till orda avslöjar han ett till synes gränslöst självförtroende, en obegränsad tilltro till sin egen förmåga, villkorslös oräddhet och en otyglad nyfikenhet.

Sällan rädd
Samtidigt finns där ödmjukhet inför naturens krafter. Ivrigt gestikulerande berättar Fredrik om hur viktigt det är med respekt för omständigheterna runt en alpin klättringsexpedition.

- Jag är sällan rädd. Och det beror på att jag aldrig tänjer på gränserna. Viktigast av allt är att man känner sin egen förmåga och bara klättrar den grad av svårighet som man är kapabel till, säger han.

För att klara av strapatserna som en klättring innebär gäller det att förbereda sig till tänderna. Det betyder omfattande fysisk träning för att vara i toppform. Fredrik tränar mellan 15 och 18 timmar per vecka och då handlar det inte om några ordinära joggingrundor. Under ett träningspass kan han exempelvis skena upp och ner för Kungsberget med en ryggsäck som väger 30 kilo eller skubba runt i terrängen med tre bildäck på släp. Men det är lika viktigt är att vara i mental topptrimm. Där uppe på berget finns inte utrymme för undanträngda inre konflikter som riskerar att göra sig påminda i en pressad situation.

- Väsentligt är att ha ett lugnt sinne och att vara tillfreds med sig själv. Jag är en stenhård klättrare som grinar i bland, säger Fredrik med ett leende.

Meditation och mental träning är två metoder som Fredrik Sträng använder sig av för att ge utlopp för underliggande känslor.

- För att hitta en balans är det viktigt att ge sig själv tid till att tänka efter och bearbeta sitt känsloliv. Först då är det möjligt att förstå sig själv.

Trots noggranna förberedelser är det inte alltid som en klättring utvecklar sig som planerat. Alpa Mayo överraskade Fredrik och hans reskamrat. Grabbarna startade redan klockan tre på morgonen för att hinna upp på toppen och tillbaka innan kvällen.

Valde oprövad led
Men eftersom de valde en oprövad led visade det sig att de hade missbedömt hur lång tid det skulle ta. När det återstod en replängd, 50 meter, till målet var det becksvart och iskallt. Den natten var det 25 grader kallt men enda alternativet var att invänta morgonen i en isgrotta på berget - utan sovsäckar eller extrakläder. Dessutom var både maten och vattnet nästan slut.

Elva timmar blev grabbarna kvar i grottan. För att hålla värmen slog de på varandra. Ingen angenäm natt med andra ord. Men Fredrik bara skrattar åt strapatserna även om han håller med om att varje bergsbestigning är en kalkylerad risk.

- Det är farligt att gå över vägen här hemma också. Det är omöjligt att gardera sig mot olyckor men det gäller att använda omdömet i alla lägen, säger Fredrik.

Planerar nästa äventyr
Trots att han bara har varit hemma i Gävle en vecka pågår redan planeringen inför nästa äventyr.

Den 25 mars reser Fredrik till Nepal för att tillsammans med sex kamrater bli de första svenskar som bestiger berget Dhaulgiri.
Klättringen upp till 8 167 meters höjd beräknas ta 45 dagar. Baslägret ligger på 4 800 meters höjd och till sin hjälp kommer deltagarna att ha 45 bärare för att frakta upp utrustningen. Resten av vägen ska de själva kånka upp sina saker.

Sponsorer ska raggas
- Dhaulgiri är världens sjunde högsta berg och det här kommer att bli min mest seriösa satsning hittills. Utmaningen kommer att bli total eftersom vi ska genomföra expeditionen utan syrgas trots att luften är extremt tunn där uppe. Dessutom ska jag dokumentera alltihop med kameran. Så till våren måste jag vara i suverän form, säger Fredrik.

Men först ska hela resan planeras och förberedas med allt vad det innebär. Sponsorer ska raggas eftersom hela äventyret kommer att kosta upp emot en miljon kronor.

- Vi kommer att bekosta en stor del av utgifterna ur egen ficka. Men hur mycket vill jag inte berätta, säger Fredrik och skrattar.

ELIZABETH FORSMARK


Foto: LASSE WIGERT
Tryggt. Att klättra hemma i Gävle kanske är vad Fredrik Strängs mamma önskar att han nöjde sig med. - Hon är alltid orolig när jag är ute på en expedition. Men samtidigt vet hon att jag är försiktig och inte utmanar ödet, säger Fredrik.