Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgå och låt Alliansen ta över

Jag tycker att man kan ha respekt för att Vänsterpartiet har en tydlig politisk ideologi. Visserligen en ideologi som få människor vill uppleva i praktiken, men som sagt tydlig, skriver Lars Beckman, M.

Vänsterpartiet drömmer om ett annat samhälle än de flesta svenskar vill uppleva, och man grundar sin ideologi på den gamla förlegade kommunismen. Fram till modern tid var Vänsterpartiet en formell del av kommunistpartiet i Sovjetunionen så det är inte så konstigt att Aftonbladet avslöjade att Vänsterpartiets biståndsorganisation gav ekonomiskt bistånd till pro-ryska organisationer i konflikten i Ukraina.

Den kommunism som skapade fattigdom och elände för hundratals miljoner människor i det forna östblocket är alltså en del av Vänsterpartiets historia. När du träffar en kommunist/vänsterpartist så fråga dem alltid vilket land som är deras förebild/Nirvana. Är det Kuba Nordkorea eller Kina? Du kommer då sannolikt att få ett svar i stil med att den sanna kommunismen aldrig har prövats ordentligt, och ett "Tony Irving-men…"

För att vara tydlig: Vänsterpartiet vill inte att du ska få välja skola, vårdcentral eller äldreomsorg. Man tror inte på fri företagsamhet utan vill att alla företag ska ägas av det offentliga, trots att den politiken skapat fattigdom för så många.

Det som nu lyfter människor ur fattigdom runt om i världen är fri handel tillväxt och företagsamhet. Det är det bästa vaccinet mot fattigdom. Även lokalt i Gävle. Får fler jobb minskar fattigdomen och enskilda får ökad ekonomisk frihet. Ett bättre företagsklimat är bra för alla men bäst för den som är utan jobb i dag.

I Gävle så håller Vänsterpartiet den röda fanan högt. Man säger konsekvent nej till valfrihet för den som vill kunna välja skola, och man är emot fri företagsamhet.

I veckan så röstade också Vänsterpartiet nej till att Rapatac ska få starta en fristående förskola, och man röstade nej till att utveckla Gävle Hamn. I själva verket så är det faktiskt ofattbart att Vänsterpartiet har valt att vara en del av kommunledningen i Gävle eftersom de röstar nej till allt som utvecklar Gävle.

Det vore mer renhårigt att Vänsterpartiet lämnar kommunledningen. Vad är det som lockar Vänsterpartiet att inneha kommunalrådsposter och nämndsordförandeposter eftersom det uppenbarligen inte är politiken som är gemensam med mp och s? Är det så enkelt att det är de höga arvoden som Vänsterpartiets politiker kan kvittera ut varje månad?

Det finns inte någon politisk majoritet som styr Gävle. Varje nämnd består av sex allianspolitiker, sex V, MP och S-politiker och en SD-politiker. Eftersom Vänsterpartiet så ofta (eller MP) röstar emot den rödgröna utgiftskartellen så är det i själva verket snarare så att det trygga politiska alternativet är Alliansen som i praktiken leder det politiska arbetet i Gävle kommun.

Det ställer krav på oss i Alliansen att vara aktiva och lägga fram förslag i kommunfullmäktige nämnder och styrelser men det renhåriga från S, V och MP vore att de överväger att tillsammans avgå, eller i vart fall de partier som konsekvent röstar emot det politiska styre som innehar de formella posterna kommunalråd och nämndsordföranden.

På måndag ska kommunfullmäktige fatta det viktiga beslutet om vilka personer som ska leda kommunens olika bolag. Här kommer det att finnas två alternativ mot varandra och det vore djupt olyckligt om ansvaret för de kommunala bolagen gavs till de partier som snarare är som hund och katt – V, MP och S – än en gemensam politisk ledning.

Alliansen i Gävle är det trygga och säkra politiska alternativet i Gävle kommun. Vänsterpartiet är den främmande fågeln som röstar nej till allt, och som drömmer om ett samhälle som skapade kaos och elände för hundratals miljoner människor.

Lars Beckman

Kommunfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel