Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgående chefredaktör Anna Gullberg: Fortsätt bekämpa likgiltigheten!

Bekämpa likgiltigheten! Det är det finaste motto en tidning kan ha. Jag är stolt över att jag har fått vara chefredaktör och ansvarig utgivare för Gefle Dagblad, en tidning som sedan 1895 så traditionsrikt varit en stark liberal röst och viktig förmedlare av lokala nyheter för människor i och utanför Gävle, skriver Anna Gullberg i sin avskedskrönika. 

Som utgivare är det mottot ett mål att varje dag sträcka sig mot.

En vass granskare, en varm berättare, en blixtsnabb nyhetsförmedlare - GD fyller så många roller för läsarna.

Ofta tar den sig utanför tidningssidorna, in i staden, ut på arenorna. Det har varit en glädje för mig.

Läs mer: Anna Gullberg lämnar jobbet som chefredaktör för Gefle Dagblad

Nu när det snart är maj kommer ett styng av saknad för att jag missar invigningen av Kroggalan i Gasklockorna där GD:s nya stora krogpris Guldtjädern är en viktig del. Inte heller kommer jag att stå mitt på Gunder Hägg-stadion bland tusentals barn och inviga anrika GD/GIF-Olympiaden tillsammans med Tjäder Väder.

Det roligaste uppdraget en chefredaktör kan ha, vill jag berätta för min efterträdare - att få vara där läsarna är.

Jag kommer att sakna er, ni som ringde mig om morgonen och om kvällen, ni som mejlade om korsorden, svor över ledarsidan, eller jublade åt densamma. Ni som läste allt vi skrev och ville ha mer, mer, mer - och ibland avsevärt mindre. Ni som berömde våra granskningar och skickade blommor och handskrivna brev, ja till och med ni som skällde konstant. Jag tror ni inget hellre ville än att det bästa med er tidning och i det målet har vi ju aldrig någonsin varit oense.

Jag kommer att sakna medarbetarna, de engagerade och kloka. Alla texter och tankar, sånt vi bråkat om och som därför gjort oss lite mer angelägna, välformulerade och genomtänkta i vår publicistiska gärning. 

Ute på hörnet tickar stora GD-klockan, den som fick flytta med oss i den episka flyttkarusellen från Gävles Fleet Street, Hattmakargatan, till de nya lokalerna på nedre Brynäs där den pryder hörnet ut mot Fältskärsleden där jag har nött med bilen mot Falun.

Nej. Jag kommer inte att sakna pendlingen, de nära 20 mil om dagen i mörker och is där jag trängdes bland långtradare med timmer på E16, som till slut gjorde att jag hittade ett andra hem på Brynäs. Men jag kommer att sakna att desken utsåg mig till trafikreporter, jag som tyvärr alltför ofta kunde skicka bilder och rapport från någon händelse längs vägen. 

Nyhetspuls.

Det har varit svårt att inte få fronta min inbitna kärlek till Leksands IF, född leksing som jag är. Å andra sidan är Brynäs det enda laget jag överhuvudtaget känner kärlek till, förutom LIF. I Brynäs finns samma slags hjärta. Att det inte blir nya möten lagen emellan nästa säsong är en sorg.

Jag kommer att sakna Bocken, den jag trätade om i spalterna och senare blev så förtjust i, ett tecken på att Gävle fäst i mig, den mest inbitna av kullor från Dalarna.

Mest av allt kommer jag att sakna ljudet av en redaktion som går igång. Adrenalin, spänd tystnad, knattret på tangenter och små utrop av frustration. Printredaktören som vill göra om ettan, desken som vill livesända, reportrar som samlas vid nyhetschefens bord, huvuden tätt ihop - nyhetsläge. Hur gör vi nu? 

Det blev ofantliga mängder bra journalistik, och en och annan grej som sprack eller inte riktigt höll måttet. Sånt händer också, i en bransch som måste leverera dygnet runt och som ständigt gör det trots en enorm yttre press - bara det ett litet mirakel.

Det sista året på GD var svårt, av flera skäl. Nu lämnar jag, och är tacksam över att ha haft förtroendet att leda arbetet framåt, i både solsken och åskskurar. För en tidning kan aldrig vila, måste ständigt producera och förnya sig, alldeles oavsett vad som händer.  

Gefle Dagblad står starkare än för fyra år sedan. Det är jag stolt över. Upplagan har ökat 2017, räckvidden likaså. Jag gläds med den som får komma till Gävle och fortsätta ett jobb som både ger och betyder så enormt mycket för människor i lokalsamhället.

Fortsätt att bekämpa likgiltigheten!