Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avgifter och utrustning kostar kulor

GÄVLEÄlgjakten innebär många fyllda frysar. Men det är knappast gratis och tillgången på kött är högst osäker.

Annons
Drygt 1 000 älgar får skjutas i Gästrikland under älgjakten men innan jägaren kan gå ut och sätta sig tillrätta på passet behöver han eller hon punga ut med en hel del pengar.
Det går givetvis inte att gå ut i vilken skog som helst. Marken med jakträtt är oftast arrenderad och arrendeavgifterna varierar kraftigt.
Skjuter jägaren ett vuxet djur ska en fallavgift på 400 kronor betalas.
En kalv är gratis. Men innan jägaren kommit så långt ska han eller hon ha erlagt jägarexamen.
I snitt kostar examen 2 000 kronor men då är det en engångsavgift.
En vapenlicens krävs för att få köpa en älgstudsare vilket kostar 500 kronor för första vapnet och 200 kronor för resterande vapen.

Ett vapen för 7000
Själva vapnet med kikarsikte kostar i snitt 7 000 kronor. Jägaren får överhuvudtaget inte ha vapen såvida han eller hon inte har ett vapenskåp för ungefär 4 000 kronor. Där ska också ammunitionen förvaras.
Det statliga jaktkortet ska vara betalt, en kostnad på 200 kronor. De flesta jaktlag kräver också medlemskap i Svenska Jägareförbundet, 460 kronor, eftersom en försäkring ingår i medlemskapet.
Jägaren ska också vara medlem i ett jaktlag vilket kostar från 1 000 kronor och uppåt.
Till detta kommer utrustning. En bra jaktradio kostar till exempel omkring 2 000 kronor.
Lämplig klädsel kanske redan finns i garderoben annars finns det jaktkläder i alla prislägen och för alla smaker under förutsättning att man gillar grönt.

Buköppnare behövs
En buköppnare, ryggsäck, gevärsfodral och kikare är mer eller mindre nödvändigt för en lyckad jaktdag liksom termos och vapenfett.
Förhoppningsvis finns redan en bra älghund i jaktlaget och ett fyrhjuligt fordon som kan släpa älgkroppen från skjutplats till slaktplats.
Den som betalar alla avgifter och köper all utrustning (exklusive hund och fyrhjuling) klarar sig knappast under 50 000 kronor.
Den som är lite mer ekonomiskt sinnad kan klara sig på 20 000 kronor och för den som lånar vapen och jagar på annans mark som gäst kan det räcka med ungefär 5 000 kronor. Då är inte resekostnader och eventuell övernattning inräknat.

Billigare med oxfilé?
Så älgköttet är med andra ord inte gratis och ingen jägare vet med bestämdhet om han eller hon överhuvudtaget kommer hem med något kött.
Betydligt säkrare är det att köpa svensk oxfilé från affären för 250 kronor kilot
- och det blir några kilon för 20 000 kronor.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se