Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avhopparen laddar om som konsult

GävleDen 9 september förra året skrev Kent Olsson sin avskedsansökan. Efter tjugotalet år i tjänsten jobbade han sista passet, lämnade in tjänstevapnet och slutade.

I dagarna startar han eget som säkerhetskonsult.
- Flera vill göra likadant. Går det bra för mig vill många vara med, säger han om kollegernas reaktioner på avhoppet.
När Olsson slutade blev han på samma gång en av de poliser som helt lämnar kåren, och en del av branschen som tjänar mest på att polisen inte hinner.
Såväl väktarbolag som specialister på brandväggar mot Internet räknas till säkerhetsindustrin, som omsätter miljardbelopp. Kent Olssons företag håller precis på att ta form.

Livvaktsskydd
- Jag ska göra riskanalyser åt företag. Det kan även bli fråga om livvaktsskydd, säger Kent, som under våren genomfört en marknadsundersökning. Starta eget-kursen gav tid för efterforskningar - enligt dem blir Kent den förste säkerhetskonsulten norr om Dalälven.
Utom den goda konkurrenssituationen ska två decennier som polisman, som gett många kontakter på företag, komma till nytta. Om Kent Olsson verkar förtröstansfull idag var det bistrare för ett halvår sedan.
- Ja, bara att ta en nummerlapp på arbetsförmedlingen... Det var tufft. Nu känns det härligt.
Han följer debatten om antalet poliser och om medborgargarden med intresse. Inte bara för att de gamla kollegerna sliter på sina skift, eller har outredda ärenden upp till ögonbrynen.
När sex av tio polismän norr om Uppland går i pension de närmaste åren öppnar sig en lukrativ nisch.
- Det finns ett tomrum att fylla för dem som jobbar med säkerhet, för våra tjänster, säger Kent Olsson.

Väktare på Öster
Ett tecken på det är ett projekt med bomiljöväktare som startades på Öster under hösten. Securitas står för personalen, något som föranledde länspolismästare att varna:
- Att svara för allmänhetens trygghet i bostadsområdena är polisens uppgift, sa Möller torrt.
Projektet pågår fortfarande. Om det är för få poliser på gator och torg handlar inte bara om antal, tycker den nyblivne säkerhetskonsulten, Kent:
- Andra länder som genomfört närpolisreformen sa till oss att den kräver ökade resurser. I Sverige skar man ned samtidigt som den infördes.
Debatten om brottsligheten och den svenska polismakten kommer att blomstra fram till valdagen.
Kent Olsson hoppas detsamma för sitt nystartade säkerhetsföretag.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se