Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avlivningen av Kalle JO-anmäls

Folk rasade när de fick reda på att kalven Kalle blivit avlivad. Nu har också en JO-anmälan gjorts. ”Jag och hela Gävleborg önskar nu att Naturvårdsverket får en reprimand”, står det i anmälan.

I går fick JO in en anmälan från Ulla Sognestrand-Larsson i Skutskär. Hon anmäler Naturvårdsverket och handläggaren Yvonne Lundell för grymhet och brist på etik när de tog beslutet om att avliva älgkalven Kalle.

– De har betett sig grymt och inhumant. Jag och hela min släkt och alla mina arbetskamrater tycker att det som hände var fruktansvärt. Vi anser att man kan kräva empati och sunt förnuft från myndigheter i Sverige, säger hon.

I anmälan berättar hon om allt som hände sedan Kalle hittades irrande i skogen tills fyra poliser och en veterinär kom för att avliva honom den 17 juni.

”Lars Arkesjö blev förkrossad och allmänheten rasade. Hela Gävleborg med omnejd hade tagit lille Kalle till sitt hjärta och ivrigt följt hans öde via tidningar och lokalradio”, står i anmälan som var bifogad med flera artiklar från GD om vad som hände kalven.

JO har möjlighet att väcka åtal om en tjänsteman tillämpat en lag felaktigt eller begått ett brott i tjänsten. Men Ulla Sognestrand-Larsson har inga förhoppningar om att hennes anmälan går så långt.

– Jag kanske är naiv, men med min anmälan hoppas jag kunna uppnå en förändring i framtiden. Sånt här ska inte gå obemärkt förbi. Åtminstone en reprimand borde Naturvårdsverket och handläggaren få, säger hon.

Mest ilsken är hon över att älgskötaren Lars Arkesjö inte ens fick en chans att överklaga beslutet som togs. Själv har hon gråtit floder över Kalles grymma öde.

– Något liknande skulle aldrig kunna inträffa i andra länder. I Storbritannien till exempel finns alltid möjligheter att göra undantag från lagboken. Jag förstår inte varför vår byråkrati ska drivas in absurdum