Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avloppsvatten förstörde läkemedel på BB

GÄVLE
Vid niotiden på torsdagsmorgonen gick brandlarmet på sjukhusets BB-avdelning. En stund senare kom ett antal brandmän upp på avdelningen där mellan 12 och 14 nyförlösta kvinnor låg.

Annons
- De blev lite förskräckta när larmet gick. Det var en sådan dag när många känslor är i svallning, säger Karin Eriksson, avdelningschef på BB.
Larmet utlöstes av en översvämning som startat på våningen ovanför. Ett avlopp hade korkat igen och spillvatten hade börjat läcka från sprickor och skarvar i ledningarna. Mindre incidenter av det här slaget är ingenting ovanligt på länssjukhuset. Men den här gången ställde läckaget till med problem eftersom avloppsvattnet hamnade i ett läkemedelsförråd.
- Det droppade och rann från ventilerna på väggarna ner på hyllorna. Förpackningarna sög åt sig vattnet och läkemedlen blev obrukbara, säger Karin Eriksson.
På BB finns totalt 18 platser. Avdelningen var alltså inte fullbelagd när larmet gick, men översvämningen påverkade ändå arbetet.
- Verksamheten blir störd när någonting sådant händer. Någon måste skaffa nya läkemedel från Apoteket så att allting finns om någonting akut skulle inträffa under natten, säger Karin Eriksson.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se