Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avskedad lärare nekar till ofredande

SANDVIKEN
I går hölls rättegången mot den nu avskedade gymnasieläraren i Sandviken som misstänks för att ha ofredat fyra kvinnliga elever sexuellt och ofredat en kvinnlig lärare.

Läraren ska under höstterminen 2002 ha tafsat på flickorna och gjort sexuella anspelningar som är oacceptabla, ansåg åklagare Birgitta Fernlund.
Mannens advokat Kaj Axlund avfärdade alla anklagelser mot sin klient.
- Det är osannolikt att han efter 25 år i yrket helt plötsligt skulle riskera sitt arbete, sitt äktenskap och sin sociala situation, sa han.
Advokaten angrep den kvinnliga lärare som satt igång processen. Och även skolledningen som, enligt honom, förstört polisens utredning genom att själv hålla förhör med flickorna. Det finns en uppenbar risk att deras berättelser påverkats och förstärkts på vägen, hävdade han.
Målet har väckt stor uppmärksamhet och det var fullt i tingssalen i går.
Efter en lång dag i rätten framkom en bild av en man som är fysisk i sitt sätt att vara mot andra människor. En man som ofta, nästan dagligen, klappat om och kramat både kollegor och elever. Enligt läraren själv och förvarets vittnen är det ett sätt att visa att han bryr sig om dem. Det här är något han gjort i många år utan att någon reagerat negativt på hans beteende.
Han är särskilt mån om flickorna eftersom de är så få på den mansdominerade och grabbiga utbildningen. Flickorna kallade han då och då för sina älsklingar. En jargong som växt fram och som saknar sexuella undertoner, hävdade läraren.
De fyra flickorna är av en annan åsikt. De berättade i rätten att de först tyckt om läraren. Kramarna såg de som något positivt, som en trygghet. Sedan inträffade saker som fick dem att omvärdera kramarnas betydelse.

"Ville ge beröm"
En av flickorna beskrev till exempel hur läraren satte sig i hennes knä och smekte henne över ryggen. En annan om hur han dragit upp hennes byxor samtidigt som hans hand berört hennes stjärt. Vid ett annat tillfälle kommenterade han även hennes utseende genom att viska i hennes öra.
Läraren erkänner att han satt sig i den ena flickans knä. Han gjorde det eftersom han var så glad över att ha fått en så bra klass. Han ville ge extra beröm till klassens enda tjej. Däremot vill han inte kännas vid att han viskat i någons öra. Han kommenterade en hårfläta, sa han. Att han dragit upp flickans byxor minns han inte.
Läraren medgav att han behandlar flickor och pojkar olika. Han kramar inte om pojkarna på samma sätt som han gör med flickorna. Det vågar han inte. Att krama flickor är mer "normalt", sa han.
Läraren misstänks även för att ha ofredat en kvinnlig kollega som hösten 2002 var relativt ny på utbildningen. Hon ogillade att han tog i henne och irriterade sig på hans råa jargong. När hon fick klart för sig att det fanns elever som tyckte likadant vände hon sig till skolans rektor, berättade hon.

Yrkar på villkorlig dom
På skolan startade en intern utredning och i november lämnade Sandvikens kommun och skolledningen in en polisanmälan. Läraren stängdes av från sitt arbete och avskedades den 24 april.
Kaj Axlund hävdade i går att bevisningen är mycket svag och att läraren borde frias på varje punkt. Birgitta Fernlund däremot ville se ett fängelsestraff. Men eftersom han redan förlorat sitt arbete yrkade hon på en villkorlig dom.
Dom väntas den 30 oktober.
JOHAN PIHLBLAD
026 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se