Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avtal med byggfirma ses över

Det kommunala bolaget anlitar fortfarande den byggfirma vars ägare Skatteverket upptaxerat med över en miljon kronor för att ha undanhållit skatt.
Bolaget ska nu se över sina avtal med byggfirman. Men avtalen går troligen inte att säga upp på grund av företagarens skattefiffel.

I går berättade GD om den byggföretagare i Gävle som blivit upptaxerad med över en miljon kronor, bland annat på grund av affärer med ett kommunalt bolag i Gävle.

Den största delen av upptaxeringen beror dock på att företagaren enligt Skatteverket låtit företaget bekosta bygget av hans privata villa.

Det kommunala bolaget anlitar fortfarande byggföretaget. Men att Skatteverket nu upptaxerar företagaren och hävdar att han undanhållit skatt gör att det kommunala bolaget bestämt sig för att se över sina avtal med byggföretaget.

– Vi ska kontakta Inköp Gävleborg och tillsammans med dem titta på de avtal vi har med det här företaget och diskutera om det finns några skäl för att avtalen ska avslutas, säger det kommunala bolagets vice vd.

Det kommunala bolagets upphandlingar görs via Inköp Gävleborg som är en gemensam inköpsorganisation för länets kommuner.

Där var man i går tveksam till om det går att säga upp avtalen med byggföretaget på grund av att ägaren har blivit upptaxerad av Skatteverket.

– Enligt ramavtalens hävningsklausul så räcker inte det för att avtalet ska kunna hävas, säger Michael Kazmierczak, upphandlingschef på Inköp Gävleborg.

I ramavtalens hävningsklausul står det bland annat att avtalet får hävas om leverantören döms för brott, ansöker om konkurs eller har skatteskulder.

Men så länge företagaren betalar den upptaxering Skatteverket nu gjort så tyder det mesta på att han får behålla sina avtal med det kommunala bolaget.

Skatteverkets utredning visade också att en chef på det kommunala bolaget genom en muntlig överenskommelse gett byggföretaget uppdraget att renovera en kommunal byggnad.

Inom ramen för uppdraget åt det kommunala bolaget har byggföretagaren sedan redovisat kostnader som i själva verket kom från arbeten som företagaren utfört hemma hos chefen på det kommunala bolaget.

Men byggföretagaren tog aldrig betalt för det arbete han utförde hemma hos chefen på det kommunala bolaget.

Att uppdraget att renovera den kommunala byggnaden gavs muntligt beror enligt det kommunala bolagets vd på att det redan fanns ett ramavtal med byggföretaget.

GD har bett att få se detta ramavtal och det kommunala bolagets vice vd meddelade i går att man troligen kommer att kunna få fram ramavtalet under torsdagen.