Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avtal med KFG sägs upp

Arbetsförmedlingen säger upp avtalet om jobbcoachning med företaget KFG på elva orter i landet, bland dem Gävle. Enligt Arbetsförmedlingen håller företaget inte vad de lovat i avtalet. 500 arbetslösa i Gästrikland fick i går beskedet att de inte längre får någon stöttning av KFG.

KFG, med huvudkontor i Sandviken, var en av de stora vinnarna när Arbetsförmedlingen upphandlade tjänster för att få ut långtidsarbetslösa och ungdomar på arbetsmarknaden. KFG tog hem majoriteten av kontrakten i landet.

Men den bemanning på jobbstationerna som KFG utlovade i sitt anbud har företaget inte klarat att hålla. I stället för en jobbcoach på sexton inskrivna arbetssökande har det enligt TV4 på vissa orter bara funnits en coach på 40 inskrivna.

– Det har varit ganska stora differenser, säger Jan-Olof Dahlgren, chef för Arbetsförmedlingens ledningsstab.

Arbetsförmedlingen har efter en egen granskning även hittat brister i dokumentation och kvalitetssäkring. Dokumentationen är viktig eftersom många av de arbetslösa hamnar som inskrivna hos Arbetsförmedlingen efter perioden på KFG.

– Vi har inte varit medvetna om att det har varit så stora brister, säger Jan-Olof Dahlgren.

Enligt honom är det en sammanvägning av de tre olika faktorerna som fått Arbetsförmedlingen att säga upp avtalen med KFG på de elva orterna.Företaget fick beskedet i fredags. Förutom Gävle mister företaget kontraktet i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö och flera andra stora städer. Totalt är det mellan 2 000 och 2 500 arbetslösa som berörs

– Vi tycker att det är konstigt. Arbetsförmedlingen har kontrollerat oss under hela hösten och inte haft några synpunkter, säger Bo Carlsson, vd på KFG.

– Nu får vi se vad vi gör. Vi överväger rättslig prövning.

Enligt Bo Carlsson innehåller avtalet inga uppgifter om hur stor bemanningen ska vara. Han tycker att det viktigaste är resultatet av coachningsarbetet. Hittills har KFG lyckats få ut drygt 30 procent av de arbetslösa i jobb.

– Den delen har tappats bort.

Och flera av dem som varit inskrivna på KFG är undrande över arbetsförmedlingens kritik.

– Jag har väldigt svårt att förstå den, säger en av de inskrivna, som inte vill framträda med namn. Han har aldrig upplevt att det varit svårt att få en tid för personlig coachning under sin tid på KFG.

– Det har aldrig varit något problem. Jag blev positivt överraskad. Äntligen var det någon som kom med något som man hade nytta av.

– I dag är jag mer taggad än någonsin, säger han efter tiden på KFG.

Han hade en praktikplats på gång, förmedlad via KFG. Hur det blir med den nu vet han inte.

Enligt Charlotte Humling på Arbetsförmedlingen kommer alla de 500 som berörs att få ett personligt utskick och kallas till förmedlingen. Där ska de få gå igenom en ny planering, men vad som händer på sikt är mer oklart.

Arbetsförmedlingen kan lägga över uppdraget på andra privata aktörer eller ta över ansvaret själv.

– Det avgörs från ort till ort, säger Jan-Olof Dahlgren.

GD besökte i går KFG:s jobbstation i Gävle, men ingen där ville kommentera Arbetsförmedlingens beslut. Sju personer på kontoret jobbade fram till i går med uppdraget från Arbetsförmedlingen.