Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avtal nära om arbetstiden på Sandvikbolag

En uppgörelse om arbetstidsförkortning kan vara på väg även på Sandvik Materials Technology. Parterna har förhandlat varje dag den här veckan.
– Om det blir som jag hoppas har vi en preliminär överenskommelse i nästa vecka, säger Bosse Boström, ordförande i Metallklubben.

Annons

IF Metall och företagsledningen på Sandvik Materials Technology var oeniga om det mesta när förhandlingarna bröt samman för drygt två veckor sedan.

Arbetstidsförkortningen var uppe redan då, men parterna lyckades inte komma överens. IF Metall bedömde att det inte var någon idé att driva förhandlingarna vidare till central nivå. I stället började Sandvik verkställa uppsägningar av 460 metallarbetare i Sandviken.

Nu är frågan om arbetstidsförkortning uppe på bordet igen, men om en uppgörelse skulle innebära att en del av uppsägningarna kan dras tillbaka är oklart.

– Det är inget jag vill kommentera, säger Per-Olof Stålesjö, personalchef på Sandvik Materials Technology.

– Vi har en bra och kreativ diskussion och jag räknar med att vi har något klart i nästa vecka.

Bosse Boström är lika förtegen om vad en uppgörelse skulle innebära, men säger också att ett besked troligen kommer i början av nästa vecka, senast på onsdag.

Eftersom inget är helt klart vill han inte säga något alls om innehållet.

– Det är otroligt viktigt att de som det gäller får korrekt information.

Flera avdelningar på Sandvik som omfattas av varsel har lyckats nå en överenskommelse om arbetstidsförkortning.

I Gimo räddades 305 jobb på Sandvik Tooling. 80 tjänstemän och 40 metallarbetare i Sandviken slapp också uppsägning genom ett avtal om arbetstidsförkortning.

En liknande uppgörelse har också träffats på Sandvik Process Systems i Sandviken.

På Sandvik Mining & Construction fördes varselförhandlingarna till central nivå, men nu förhandlar de lokala parterna igen.