Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtalsförhandlingar spricker

Annons

Fackets och Svenskt Näringslivs försök att få till ett nytt huvudavtal har spruckit, enligt ett pressmeddelande från Svenskt Näringsliv.
Förhandlingarna inleddes i fjol och siktet har varit inställt på vad många kallat ett nytt Saltsjöbadsavtal.

Enligt Svenskt Näringsliv bröt samtalen samman då LO och PTK inte velat diskutera förslag om begränsningar i konfliktregler och vad gäller turordningsreglerna i las.
Arbetsgivarsidan ville att kompetens och skicklighet skulle få vägas in när det gäller turordningen.
”Svenskt Näringsliv överlämnade i förra veckan ett heltäckande förslag till huvudavtal som också innehöll ett förslag till förstärkt omställningsstöd och till en partsreglering av den så kallade Laval-frågan”, kommenterar Jan-Peter Duker, Svenskt Näringslivs förhandlingsledare.
”Men när LO och PTK i dag återkom med en reaktion på detta förslag blev det uppenbart att de inte kan tillnärmelsevis tillgodose våra krav på förändringar när det gäller konfliktreglerna och turordningsreglerna i LAS”, fortsätter han.

Det nya avtalet som parterna förhandlat om skulle ersätta Saltsjöbadsavtalet, som kom till då det fanns långtgående planer på politisk inblandning i form av förbudslagstiftning. Det avvisade LO och dåvarande Saf och inledde förhandlingar som 1938 resulterade i ett huvudavtal för den privata sektorn.
Saltsjöbadsavtalet reglerade förhandlingsordning, konflikträtt och frågor om samhällsfarlighet och ledde en era av samförstånd och samarbetsvilja, som kom att prägla arbetsmarknaden i varje fall fram till slutet av 1960-talet, den så kallade Saltsjöbadsandan.

Mer läsning

Annons