Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avveckla inte festivalen!

Sverige har 290 kommuner. Sandviken ligger på 65:e plats vad gäller folkmängd.

När det gäller kulturutbudet finns det ingen som skulle påstå att man har samma låga placering.

Musiklivet i Sandviken är omtalat i hela Sverige. Kulturskolan har varit en plantskola för anmärkningsvärt många yrkesmusiker inom olika genrer.

Sandviken Big Band och Sandvikens symfoniorkester håller en nivå som borde vara omöjlig att uppnå i en kommun av denna storlek.

Sommarfestivalerna ”Bangen” och ”Sandvikens Kammarmusikfestival” håller internationell toppklass och drar till sig mediabevakning såväl lokalt som på riksplanet.

Musikälskare från hela landet tillbringar gärna en sommarvecka i Sandviken. Allt tack vare att människor tillsammans känt ett stöd för att göra det där extra, att ideellt arbeta för sin vision om att det går att åstadkomma detta just i Sandviken.

Skatteunderstödd kulturverksamhet har i regel höga kvalitetskrav.

Grundtanken är att det ska finnas geografisk tillgänglighet och ekonomisk möjlighet för alla att delta. Samma tankar ligger bakom våra bibliotek, konstmuseer och länsteatrar.

Det är lätt att man börjar ta sådana saker för självklara, tror att det fortsätter per automatik.

Så är det tyvärr inte.

Dessutom handlar det i vårt fall om en förhållandevis mycket billig verksamhet för kommunen, särskilt som den är föreningsdriven.

Efter 22 år har Sandvikens Kammarmusikfestival blivit ett av Sandvikens främsta varumärken.

För att ytterligare utveckla festivalen startade vi förra året en sommarakademi riktad till de främsta nordiska musikhögskoletalangerna. Det var en lyckad satsning som ökade publiktillströmningen framförallt bland yngre.

Men ändå har Sandvikens kommun beslutat halvera bidraget för 2008.

Varför?

Är det inte just sådana manifestationer som Kammarmusikfestivalen som gör att det känns som om Sandviken erbjuder sina invånare och gäster något mer än andra kommuner?

Kan vi hoppas att få fortsätta utveckla detta?

Vi vill på detta sätt bilda opinion för att uppmana de ansvariga inom Sandvikens kommun att ompröva sin halvering av bidraget till Kammarmusikfestivalen.

Sandviken är en av landets främsta musikkommuner.

Avveckla inte detta!!

Tobias Carron och Mats Widlund, konstnärliga ledare för

Sandvikens Kammarmusikfestival