Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Axels tivoli får Gävle att snurra

Ett av de tydligaste tecknen på att Cityfesten är på gång, är att stan invaderas av färgglada karuseller. Företaget bakom alla blinkande apparater heter Axels Nöjesfält och har rest landet runt sedan 1928. GD tog sig ett snack med tivolits ägare Mikael Andreasson för att få reda på vad det är som är grejen med karuseller.

Med en kompakt grå himmel över Stortorget och snålblåst i nacken är vädret inte det bästa för ett tivoli. Dåligt väder är nämligen ett ambulerande nöjesfälts värsta fiende, men här i Gävle spelar vädret tydligen inte så stor roll.

– Det som är så kul med att komma hit är ju att vi får vara mitt i centrum. Det blir ju inte lika väderkänsligt då, jämfört med om vi skulle stå mitt ute på en äng, säger Mikael Andreasson, tredje generationens tivolidirektör.

Tivolit startades av Mikaels farfar Axel 1928. Till en början handlade det bara om en slänggunga och en skjutbana som drygade ut inkomsterna när familjen sålde grönsaker på olika marknader runt om i Halland. Sedan dess har verksamheten växt och nu är man en av världens största nöjesfältsföretag med över 200 anställda.

För Mikael var det självklart att ta över verksamheten och han räknar kallt med att hans egna barn ska föra tivolitraditionen vidare.

– Det är ju en livsstil och när man kommer ut på vägarna till våren känns det otroligt bra. När man sedan är på plats och allt snurrar och lyser, så ryser man i hela kroppen.

– Det känns inte som ett jobb – det är för kul för det, säger han.

Kenny Johansson är 26 år och har jobbat för familjen Andreasson sedan han var 18 år. Han håller på med det mesta inom företaget och hamnade i branschen då han sedan barnsben varit tivolifantast.

När han får frågan om det inte är ett tungt jobb att resa runt och montera upp karuseller, skakar han bara på huvudet.

– Nuförtiden finns det ju vinschar och hydraulik för nästan allting. Det gäller bara att vara stark i skallen för att klara av att manövrera alla spakar.

Under senare tid har säkerheten på nöjesfält kommit upp till diskussion. Omskrivna olyckor som den i Liseberg tidigare i somras har gjort att Mikael Andreasson ofta fått gå i försvarsställning.

– De olyckor som har inträffat hos oss har inte med karusellerna att göra, utan att folk har slarvat. Rapporteringen är också väldigt överdriven för det är väldigt sällan det händer något, säger han.

Nu står de flesta av attraktionerna färdiga och Mikael lovar att de är grundligt servade och kontrollerade. Festen kan börja.

– Det är helt enormt kul att komma till en ny stad och se hur barnens ögon lyser av förväntan, säger Mikael Andreasson.