Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Babiesar ska brisera i Sandviken

Det kommer att bli svettigt och explosivt när Backyard Babies spelar på Living Room i Sandviken i morgon, lördag. Det lovar bandets frontman Nicke Borg, som nästan låter lite orolig över hur varm inomhusspelningen ska bli.

– Vi har gjort en rad galna spelningar ute i Europa på sistone. På festivaler i länder som Frankrike och Italien där folk dricker öl i solen, går totalt bananas och beter sig som djur, säger Nicke Borg, som sjunger och spelar gitarr i Backyard Babies.

– Fast jag har spelat så länge nu att jag egentligen slutat hetsa upp mig så mycket över särskilda spelställen. Det viktiga är att ljud och ljus fungerar och att alla i publiken ser och hör bra, fortsätter han.

I slutet av 80-talet kom Nicke Borg med i bandet Tyrant i Nässjö. Den gamla sångaren sparkades och de bytte namn till Backyard Babies. När Borg själv berättar låter det inte så lite kuppartat. Han upptäckte bandet, började dricka öl med medlemmarna, visade någon låt han skrivit och ”lärde Dregen något nytt gitarrackord”. Sedan tog han över.

– Det är så man måste göra om man vill ha något, säger han.

I år har de funnits i 20 år. Något som i höst kommer att firas med en ”jävligt fet release” i form av en samlingsskiva och en fotobok med aldrig tidigare publicerade bilder. Något i dignitet med Neil Youngs nysläppta mastodontbox om man tar Nick Borg på orden.

– Att man får grejer som kläder och bilar och att folk betalar en för att åka runt på semester och spela. Men det gäller förstås att ha kvar minst en fot på Jorden för alla behandlar ju en inte helt ärligt jämt. Det är lätt att gå bort sig.

Genom åren har Backyard Babies genomfört mängder med spelningar, men Nicke Borg har hunnit med att se några också. En av dem han värderar högst är Oasis spelning på Roskildefestivalen 1995 som fick honom att upptäcka att ”man inte behöver vara långhårig och spela stenhårt för att rocka”.

– Absolut. Spelar vi inomhus eller utomhus?

– Oj. I så fall blir det sommarens i särklass svettigaste gig om det här vädret håller i sig. Backyard Babies och den här värmen på ett klubbgig kommer att bli rena nitroglycerinet, säger han.