Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Baby- boomen ska arbeta

När 1980-talet övergick i 1990-tal föddes det barn i Sverige i sällan skådad mängd. Men det är tyvärr inte bara akademin som får tillskott. Också de kriminella gängen har en rekordstor rekryteringsbas.

Brottsförebyggande rådet spår att 2009 blir ett rekordår för rån mot butiker. Nästa steg i karriären är rån mot värdetransporter och banker. Det krävs inte mycket tankearbete för att förstå att tidiga insatser för dem som hamnat snett är en god investering för såväl den enskilde som samhället i övrigt. Att polisen har bestämt sig för att hårdsatsa mot ungdomsbrottsligheten är naturligtvis lovande. Likaså ökad aktivitet från socialtjänst och domstolar.

Ett grundläggande problem kvarstår dock. De flesta unga i riskzonen står inte och väljer mellan ett vanligt arbete och en kriminell karriär. Tvärtom är det alltför vanligt att kriminaliteten blir ett alternativ till arbetslöshet och bidragsberoende.

Trösklarna till den svenska arbetsmarknaden är höga. Från allianshåll har det kommit en del förslag till lösningar. Ett sådant är att kraftigt sänka ingångslönerna för unga människor. Ett stort hinder för att den svenska tjänstesektorn ska växa är att lönerna även för de minst kvalificerade arbetena är nästan lika höga som för en undersköterska eller förskolelärare. Det blir för dyrt att anställa och folk klipper hellre sina egna gräsmattor än låter någon annan göra det. Det är synd.

Det är trots allt bättre att babyboomare klipper gräs och kokar kaffe än rånar butiker.