Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Baby shower har kommit till stan

Ännu ett fenomen har kommit från USA till Sverige. Det kallas för baby shower och igår kväll överraskades en blivande mamma av sina väninnor. Med bakverk, bubbeldricka, presenter och, ja ni läser rätt, en alldeles äkta blöjtårta.

Det låter som en lek- och plaskskola för bebisar. Men vid en baby shower är det inte barnen som ska ha kul, det är mammorna!

Baby shower är ett fenomen som finns i USA, men även i andra länder. Och nu har det kommit till Sverige. Det betyder att man firar den tillökning som väntas redan i förväg. Från början var idén att mamman skulle förberedas på det som komma skall.

Men för tjejgänget i Gävle är det mest en anledning att träffas och ha roligt.

- Det dröjer ju ett tag sen, man är rätt slut efter en förlossning, säger Emma Hedqvist. Hon har tre barn och vet vad hon pratar om.

Men nu är det Susanne Lutti i gänget som är höggravid. Den femte november beräknas en liten pojke komma till världen och för att fira det har väninnorna ordnat en baby shower i smyg.

Uttrycket kommer ifrån att man öser (duschar) presenter över den blivande mamman. Det är kolsvart ute när alla står utanför och knackar på Susannes dörr. Hon hinner knappt öppna förrän de ropar "Surprise!".

Lite chockad blir hon och står först bara där i dörröppningen och gapar. Det tar några sekunder, sen samlar hon sig och tinar upp i ett leende.

– Kom in, får hon fram. Vad snälla ni är och vilken tur att jag hann duscha, kommer hon plötsligt på.

Tjejerna går vant in i hennes kök och ställer ananaspaj, bullar och bubbeldryck på bänken. Två stora cellofanpaket får Susanne ta emot. Ett med blandade presenter som pyjamas, bitring, koksaltlösning och kräklappar.

Det andra är en tårta gjord av blöjor, vit och fluffig, uppbyggd som en festlig bröllopstårta i flera nivåer. Den har Emilia Woltter gjort med en nappflaska gömd i mitten. Det finns olika bloggar på nätet som visar hur man gör steg-för-steg.

– Den ser ju nästan riktig ut, säger Susanne. Jag blir faktiskt sugen på att äta tårta!

Vad undrar du över mest av allt nu innan bäbisen är född?

– Jag har ett stort kontrollbehov och tycker att det är jättejobbigt att inte få veta när, var och hur förlossningen kommer att bli.

- Mycket kan vi, men just det kan vi inte svara på, tyvärr, ler Sofia Wike.

Alla skrattar och skålar, för Susannes bäbis. Och för att hon snart kommer att få hjälp med att träna bort sitt kontrollbehov.

- Det är nog bra för mig det här, säger Susanne och klappar sig på magen. Livslång terapi.