Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backa ur vindkraftsfiaskot!

Region Gävleborg borde dra sig ur vindkraftsfiaskot i Småland, medan tid är.

Om det inte redan är försent.

Så här kommer en vädjan till Miljöpartiet i majoriteten, som självfallet är mest drivande i regionens energiprojekt: Det är inte fel att konstatera att det inte blev som man tänkt sig. Även en politiker kan backa utan större prestigeförlust, om medborgarna blir nöjda.

För sammantaget börjar det se lite märkligt ut ur en gävleborgares perspektiv – alla satsningar utanför Gävleborgs län.

Visst, regionen har fått ett utökat ansvar och ska inte vara ensidigt fokuserad på hälso- och sjukvårdsfrågor. Men en vindkraftssatsning i Torsås var till och med fullständigt obegriplig för smålänningarna. Trots att den gav arbetstillfällen. Ännu märkligare blev det när dåvarande landstingets skattepengar skulle användas till den konstnärliga utsmyckningen av vindkraftverken. I en helt annan kommun?

Frågan är om detta ens var lagligt.

Vad som inte verkar helt lagligt just nu, enligt certifieringsexperten Claes-Erik Simonsbacka som värnar om säkerheten för tredje man, är att de olycksaliga vindkraftverken inte uppfyller EU:s maskindirektiv. Han har sedan tidigare intresserat sig för säkerhetsfrågor kring vindkraft och han har granskat certifieringsdokumenten. Enligt honom är de helt enkelt olagliga. Han har uppmärksammat Torsås kommun på problemet som i sin tur kontaktat Arbetsmiljöverket.

Torsås kräver tystare vindkraftverk. De stör de omkringboende. Dessutom uppges de skada djurlivet och naturen. Nu har Torsås kommun bestämt att företaget som har kraftverken, Greenextreme, måste få ner ljudvolymen. Det begränsar hur mycket och ofta de kan snurra, det vill säga, det blir lägre elproduktion. Företaget har nu överklagat beslutet till länsstyrelsen i Kalmar län.

Dessutom äger fortfarande företaget snurrorna, varför elproduktionen inte gagnar regionen, vilket var hela syftet från början. Vindkraftverken skulle klara regionens elförsörjning med 30-40 procent!

Regionrådet Karin Jansson (MP) tillstår att det handlar om en miljösatsning som inte gett speciellt mycket. Snarare bara problem än så länge.

Jämtlands landsting har avsagt sig två av de omstridda sex snurrorna men region Gävleborg hänger kvar vid beslutet som fattades 2012 och behåller sina två.

Det går att bedriva en ansvarsfull miljöpolitik på hemmaplan. Släpp prestigen och backa ur vindkraftsfiaskot.