Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäckis om vägen tillbaka efter skadan

Han tillhör NHL och hela världens bästa hockeyspelare.
Men det kommer ta ytterligare tid innan Nicklas Bäckström är tillbaka på högsta nivå.
– Jag vet inte om jag kan spela direkt när serien drar i gång, säger han.

Just nu förbereder sig Gävles hockeyelit för fullt inför den kommande NHL-säsongen. Sporten besökte en av alla träningar i Gavlerinkens B-hall där värdet på spelarna rent ekonomiskt är astronomiskt.

Men i omklädningsrummet slängs det käft på samma sätt som när grabbarna spelade i Brynäs.

Vancouvers Jacob Markström går igenom senaste golfrundan för en intresserad Niclas Andersén, som precis fått träningsgrejer skickade från sin nya klubb Pittsburgh Penguins. Calle Järnkrok, med ett nyskrivet ettårskontrakt med Nashville på fickan, ber att få låna lite tejp av kusinen Elias Lindholm, som byggt upp en ansenlig överkropp inför sin tredje säsong i Carolina.

Ute på isen tar Jakob Silfverberg befälet tillsammans med målvakten Anders Lindbäck och några övningar sätts upp. Förutom de redan etablerade NHL-spelarna finns även Emil Molin, som nu ska försöka ta en plats i Dallas Stars, Sebastian Lauritzen, just nu klubblös, samt William Karlsson med på isen. Karlsson, tidigare i HV71 men numera i Columbus Blue Jackets organisation, bor i Märsta och reser upp med förre Brynässpelaren Henrik Petré till träningarna i Gävle.

Men där de flesta varit på is i flera veckor och är långt framme i försäsongsträningen har den största stjärnan av dem alla, Nicklas Bäckström, lite längre kvar innan han är redo för ännu en NHL-säsong.

I början av juni opererade han sin ena höft. Ett ganska stort ingrepp, även om han inte vill säga hur allvarligt det var.

– Nej, men det var rätt att göra det nu. Annars hade jag nog fått dragits med det här ett par år till.

Tillsammans med sin personlige tränare Andreas Öhgren har "Bäckis" kört uppbyggnadsträning under två månaders tid.

– Det har varit stor fokus på att få upp rörligheten i höften igen, från början kunde jag inte springa eller nånting, därför har jag velat vänta med att gå på is också till alldeles nyligen.

Är du redo till säsongsstarten i oktober?

– Det vet jag faktiskt inte. Det är jättesvårt att svara på. Vi får väl se här nu framöver och värdera med tränare och fystränare.

Bäckström berättar att han fick tips om Andreas Öhgren, som även är personlig tränare för flera NHL-proffs i Stockholmsområdet, av Sebastian Lauritzen som också genomgått höftoperation.

– Det sägs att han är bäst i Sverige och det skriver jag under på. Han är väldigt duktig på att veta hur kroppen fungerar, många nya idéer och hockeylika övningar. Mycket rotationsövningar och så vidare, han gör bra saker, särskilt för mig som varit skadad.

Några komplikationer till följd av operationen har Bäckis inte haft.

– Nej, det har gått bra och jag hoppas att det stannar så.

När det gäller den uppmärksammade dopningsavstängningen i OS-finalen i Sotji förra året menar Bäckström att han lagt det bakom sig.

– Jag tror det var bra att jag inte läste några tidningar då. Jag stängde av allt och fokuserade på säsongen i Washington.

För nästan exakt ett år sedan fick han till slut sin silvermedalj och senare avslutades ärendet med att han accepterade en reprimand från idrottens skiljedomstol Cas.

– Alla har sina egna åsikter, men jag kan inte göra någonting annat än att berätta sanningen och det har jag gjort från början. Så jag vet inte om det finns så mycket mer att säga om det. Det känns som att jag har sagt allt.

– Det är klart att det var jättetung att missa finalen, men jag tycker att jag gick vidare på ett bra sätt.

Se även, TV: Här kör NHL-stjärnorna hårt – på Korpen