Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Bäckis” talar ut om huvudskadan

Nicklas Bäckström har varit borta från spel i fem veckor efter en smäll mot huvudet.

Nu berättar han för första gången själv om läget.

– Jag vet inte när jag kan spela igen, men jag hoppas till slutspelet, säger ”Bäckis” till Sporten.

Det var i matchen mot Calgary den 3:e januari som Rene Bourque armbågstacklade Nicklas Bäckström i huvudet i mittzonen.

– Det var en onödig smäll. Det känns som om han kunnat åka förbi, kommenterar ”Bäckis”, och det är väl det minsta man kan säga.

Bourque blev avstängd fem matcher för den fega tacklingen, och har sedan dess hunnit flytta till Montreal Canadiens där han spelar för fullt.

Bäckström själv har inte kommit tillbaka än, har i detta nu missat 15 matcher – och det är fortfarande oklart när det blir comeback.

– Jag är på bättringsvägen, men det tar tid, säger han.

”Bäckis” spelade ett par byten efter smällen men tvingades sedan bryta. Först kallades det ”en säkerhetsåtgärd”.

– Jag fick migränsymtom, och eftersom jag brukar ha problem med migrän ibland trodde man först att det kunde vara nåt sånt. Men jag kände efter några dagar att det inte var helt hundra, säger han.

Bäckström gjorde en träning ett par dagar efter Calgarymatchen, men fick ett bakslag direkt.

– Jag mådde inte bra, det är väl helt enkelt den rätta beskrivningen. Annars hade jag ju spelat vidare.

Washingtons medicinska team drog i handbromsen och stoppade allt spel, total vila är sedan dess ordern. ”Bäckis” hålls under noggrann uppsikt nu och man tar inga som helst risker med den här typen av huvudskada.

– För två veckor sedan provade jag att gå på is på en träning, men jag klev av efter tre minuter. Det funkade inte. Jag var inte redo, förklarar Nicklas.

• Hur har du hanterat den här tiden utan hockey?

– Det är jobbigt, helt klart. Jag gör inte så mycket, har mest legat på soffan. Vilar. Ibland har jag varit i ishallen – men försöker hålla mig borta därifrån så mycket som möjligt. Det blir bara frustrerande för mig att vara där.

”Bäckis” försöker se positivt på läget.

– Jag har spelat fyra hela säsonger här borta utan att åka på en sån här smäll. Tror bara att jag missat fem matcher allt som allt. Så det är väl tur i oturen att det inte hänt tidigare, man får se det så.

Medan Nicklas är borta kämpar Capitals för att ta sig till slutspel. Det är oerhört jämnt i Eastern conference där laget just nu ligger trea i tabellen tack vare att man toppar sin division – dock bara en poäng före Florida.

– Jag följer matcherna förstås, och det har varit lite upp och ner.

På lördag ska Washington till New York för att möta New York Rangers, och då är det dags för säsongens ”föräldra-tripp” då spelarnas pappor följer med och umgås med sina söner. Nicklas pappa Anders är på plats – ett välkommet avbrott i tillvaron för Nicklas.

– Ja, jag ska nog åka med dit och det ska bli trevligt, säger ”Bäckis”.

När han själv kan spela igen återstår att se.

– Det här är en process som måste få ta den tid den tar, säger Nicklas.