Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Både V och SD är demokratiska partier

Numera ska både V och SD betraktas och behandlas som demokratiska partier, skriver Björn Frankson.

Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ska bedömas utifrån vad de säger och gör, inte efter vad de möjligen gjort tidigare.

På något sätt tycks det som om många både till vänster och till höger har en uppfattning att Vänsterpartiet är mycket mer demokratiskt än Sverigedemokraterna. Man anser det är helt okej att göra upp med det parti som i grunden är mot marknadsekonomi och för planekonomi. Ett parti som i förfluten tid hyllade Sovjetunionen under både Lenin, Stalin och alla som följde efter dem som ledare för en diktatur av värsta sort.

Vad har då Sverigedemokraterna gjort som gör att man sätter Vänsterpartiet före dem? Läser man SD:s partiprogram så är det enligt min mening nästan så att det partiet i mångt och mycket har samma politik som både Socialdemokraterna och Alliansen. Och det i motsats till Vänsterpartiet som är för socialism.

Att SD säger att Sverige måste begränsa invandringen kan ju knappast vara värre än att Sverige ska bli socialistiskt som enda land på jorden förutom Nordkorea, Kuba och något land i Afrika.

Väldigt många invånare i Sverige, både nyblivna och sedan länge svenskar, och fler än de 13 procent som röstat med SD känner oro för den stora invandringen. Jag känner faktiskt både socialdemokrater och vänsterpartister som också tycker att invandringen ska minska.

Jag är ingen som speciellt gillar SD och jag tycker V i dag är ett demokratiskt parti. Båda partierna ska bedömas utifrån vad de säger och gör, inte efter vad de möjligen gjort tidigare.

Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt är lika goda demokrater som alla andra partiledare och kan man samarbeta med det ena så kan man också samarbeta med det andra. Det är demokrati!

Björn Frankson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel