Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badkrampen: en seglivad myt

Bada inte förrän två timmar efter maten. Du får kramp! Hur många barn har inte hört den uppmaningen från sina föräldrar på stranden. Men varför?

Det är en av de riktigt seglivade myterna och Svenska Livräddningssällskapet får frågan ungefär vid den här tiden varje år. 85 procent av dem som svarat på vår webbfråga vet att påståendet inte stämmer.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet är det snarare tvärtom. Att ge sig ut och simma utan att ha tillräckligt med energi i musklerna kan leda till kramp. Därför är det bra att äta.

– Så påståendet stämmer helt enkelt inte, säger Olov Hallberg hos SLS.

Det finns också variationer på hur lång tid det ska gå efter måltiden. Vissa säger en halvtimme, andra en eller två timmar.

Var påståendet kommer ifrån finns det olika teorier om. En handlar om att föräldrar vill ha lugn och ro efter maten och då inte vill behöva hålla uppsikt över badande barn, eller bada med dem.

Påståendet om kramp finns belagt cirka 100 år bakåt, bland annat i en lärobok från 1901. Det har också spridits i utbildningsmaterial från Simfrämjandet.

Bengt af Klintberg har i sin bok Glitterspray spårat påståendet tillbaka till senare delen av 1800-talet, när societeten började besöka badorter vid havet. Något som både var en nymodighet och skrämmande för många.