Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badstopp i Forsby

Badvattnet i Forsby är otjänligt.

Det visar säsongens första badvattenprov, som togs i förra veckan.

– Alla andra bad har klarat sig utan anmärkning, säger Johan Öholm på Kultur & Fritid.

Annons

Resultatet av årets första badvattenprov kom i förrgår. Forsby är den enda anmärkningen.
– En skylt är uppsatt, och vi har skrivit på hemsidan att vattnet är otjänligt, säger Johan Öholm.
Kommunen kommer naturligtvis att följa upp det här. Nya prover är redan beställda. Men det kan ta uppåt en vecka innan man får resultatet av dessa.
– Kanske var det tur att det här kom just nu, för när vädret är så här är det väl ändå ingen som vill bada, säger Johan Öholm.
Det är kommunens skyldighet att varje år kontrollera att alla badvatten uppfyller direktiven från EU. Hur ofta man gör det bygger på tidigare resultat. En del bad visar tjänligt år efter år, medan vattnet i Testeboån då och då brukar bli otjänligt. Därför började provtagningarna där redan den 15 juni. Alltså tidigare än på andra ställen.
Johan Öholm utgår från att alla badplatser i länet ska vara kollade den 1 juli. Han berättar att vattnet här brukar vara bra. Det är bara Testeboån som det händer att man får problem med. Resten av våra badplatser har bara fått anmärkningar vid enstaka tillfällen.
Det är halten av en bakterie med namnet "intestinala enterokocker" som nu visar för höga värden i Forsby. Den visar på förekomst av tarmbakterier som man kan bli sjuk av. Kommunen avråder därför tills vidare från att bada. Gränsvärdet är 300 per 100 milliliter. Forsby visade 370, att jämföra med Bönaviken som endast visade 10.
Hasse Norgren, som har sommarstuga en bit bort från badet, blev förvånad när han hörde att vattnet vid badet är otjänligt. Sen blev han arg.
– Det är förjävligt. Det är ju kommunalt vatten, här badar ganska många. Och jag var här och badade förra veckan med barnbarnen. Tänker man på det blir man inte så glad.
I går ville han se skyltarna med egna ögon eftersom han hade svårt att tro att det kunde vara sant.
– Det är ju extremt mycket vatten i ån nu och när det är sånt tryck som det är borde det inte kunna bli bakterier här. Vi har haft stuga här sedan -77 och så här har det aldrig sett ut.
Han tror att bakterierna kommer från något ställe längre upp efter ån.
– Det är inte fritidshus som är boven i alla fall. Alla har latrinhämtning nu. Jag tror att det kommer från något jordbruk där djuren har gått vid vattnet eller från nån nedgrävd tank.
Hasse Norgren tycker att man ska lägga ner större arbete i att försöka kartlägga varifrån bakterierna kommer.
– Kanske kunde man ta prover med 100 meter emellan. Då skulle man kanske kunna ringa in eventuellt läckage. Det är ju väldigt tråkigt att man inte ska kunna bada här med sina barn. Småbarn och djur får ju i sig vattnet lättare än vuxna.

Angelica Ränttilä