Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badsugna bussas till Strandbaden

För första gången satsar Sandvikens kommun i sommar på badbussar för barn och ungdomar.
Alla med Sommarpasset kan två gånger i veckan med start i juli åka gratis till Strandbaden.
20 ungdomar som är stammisar på ungdomsgården Centrum får under tre veckor bland mycket annat lära sig umgås med äldre, städa och tvätta.

– Det här är en idé jag haft i många år, säger Åsa Wallgren, ungdomsledare på Centrum.

Många barn blir kvar i stan under sommaren och många av dem vet inte ens att Storsjön finns. Därför satsar kommunen i år på badbussar knutna till det populära Sommarpasset.

En handikappanpassad buss kommer att hämta badsugna på fyra platser i centrala Sandviken och köra ut till Strandbaden.

Första turen går tisdagen den 7 juli, därefter kör man varje tisdag och torsdag till och med den 6 augusti.

Alla med sommarpass åker gratis, andra får betala tio kronor per resa. Det betyder att även föräldrar och syskon kan åka med. Barn från sjätte klass och uppåt får åka ensamma, andra måste ha äldre syskon eller förälder med.

Vid Strandbaden finns Sjösunda och där huserar Gränsland hela sommaren.

– Vi kommer att öppna lagom till första badresan, säger Karin Nilsson, Gränsland. Det betyder att man kan vara inne om det regnar och göra andra saker.

Genom att gå in på kommunens hemsida kan man se vad som går att göra med Sommarpasset. Ett 30-tal föreningar har aktiviteter knutna dit.

Nytt för i år är att föreningarna kontinuerligt kan gå in på kommunens webbplats och fylla på med fler erbjudanden.

Ungdomsgården Centrum är egentligen stängd på sommaren men i år gör man en extra satsning. Under sommarlovets tre första veckor får 20 ungdomar delta i något som heter Useful – Uppdrag Sandviken, engagerar & främjar unga lediga.

– Ungdomarna är redan utsedda, säger Åsa Wallgren, ledare på Centrum. Det var inte svårt.

De två första veckorna ska deltagarna lära sig vett och etikett, baka, duka snyggt, diska, städa och tvätta.

De ska också umgås med äldre vid dagverksamheten på Nya Bruket. De ska hålla städat runt Gallerian, vid Dal-Brittas damm och i Korsika. Före midsommar kommer de att finnas utanför Systembolaget för att stoppa langningen.

Den tredje veckan blir belöning. Då reser alla till Fjällnora utanför Uppsala för att lära sig samarbete genom att till exempel gå buggkurser, bygga flottar och paddla.

Deltagarna får 1 900 kronor för de tre veckorna.

Sommarpasset och Useful sponsras av Sigrid Göranssons Stiftelse, kommunen och ett antal företag som erbjuder rabatter till den som har Sommarpasset.