Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund: Detta har hänt

Annons

Fredag 7/10:
Håkan Juholt har tagit emot för mycket i bostadsersättning sedan 2007, skriver Aftonbladet. Juholt snabbinkallar till presskonferens, ber om ursäkt och betalar samma dag tillbaka 130 000 kronor. Resterande 30 000 ska dras på lönen. Juholt polisanmäls för bedrägeri.

Lördag 8/10:
Juholt gör sig oanträffbar för journalister.

Söndag 9/10:
Juholt talar ut i en exklusiv TT-intervju där han förnekar Aftonbladets uppgifter om att han redan 2009 blev varnad vid en internrevision. Enligt Juholt var det först "någon gång i skiftet augusti, september" som han fick veta exakt hur riksdagens ersättning för boende fungerar. Senare i intervjun säger han att han fick veta i mitten av september.

Måndag 10/10:
Ärendet hamnar hos riksenheten för polismål och det blir känt att en förundersökning inletts. Socialdemokraterna håller krismöten och meddelar efteråt att förtroendet för Juholt kvarstår.

Tisdag 11/10:
Juholts assistent Peter Cervin bekräftar för TT att han fick ett samtal från riksdagsförvaltningens enhetschef Marianne Bjernbäck någon gång i början eller mitten av augusti. S kanslichef Sven-Eric Söder säger att han först informerades om att det inte stod rätt till med Juholts bostadsersättning den 19 september.

Onsdag 12/10:
Förtroendet för Juholt rasar i en ny opinionsundersökning. Han deltar i en partiledardebatt i riksdagen. Juholt uppges också först ha backat upp förslaget om temporära medborgarskap för invandrare, men därefter vänt efter stor intern upprördhet. Juholt nekar.

Torsdag 13/10:
Bjernbäck uppger att hon informerade Söder om reglerna för logiersättning redan i augusti. Det uppmärksammas att Juholt har begärt ut dubbel reseersättning i flera tveksamma fall. Han polisanmäls för trolöshet mot huvudman. Juholt säger i SR:s P 4 att han tänker rida ut stormen. Samtidigt olika krismöten inom S.

Mer läsning

Annons