Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa på den digitala tillgängligheten

Annons

Gävleborgs kulturinstitutioner är inte tillräckligt bra på nättillgängligheten, menar företaget Funka som arbetar med tillgänglighet. De har gjort en undersökning av de stora kulturinstitutionernas sajter och konstaterar att de har en rad problem med tillgängligheten.

Exempelvis har Kulturutveckling Gävleborg inte textade inslag med rörlig bild, vilket försvårar för hörselskadade, och Länsbibliotekets webbplats är otillgänglig för rörelsehindrade eftersom tangentbordsnavigering inte fungerar.

– Det är uppenbart att flera av Gävleborgs kulturinstitutioner inte lever upp till de krav på tillgänglighet som Statens Kulturråd ställer, säger Susanna Laurin, vd för Funkai ett pressmeddelande.

För att få statsbidrag ställer Statens Kulturråd krav på att sajterna ska vara tillgängliga. Funka har undersökt hur väl sajterna följer den internationella standarden för tillgänglighet, som visar ”visar hur väl gränssnittet fungerar för personer med synnedsättning, motoriska problem, hörselnedsättning, läs- och skrivproblem och kognitiva nedsättningar.”

Annons