Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakslag för nyliberalismen

Nyliberalism är ett begrepp som aktualiserats efter att Centerpartiet lade fram sitt förslag till idéprogram.

Vad är nyliberalism?

Begreppet är inte helt rättvisande.

”Gammalliberalism” vore mindre vilseledande, eftersom ”ny”-liberalismen var den ursprungliga liberalismen, innan den kompletterades med ett socialt perspektiv som kom att bli huvudfåran för svensk liberalism.

Epitetet ”ny” syftar snarare på att den ursprungliga liberalismen nyupptäcktes på 1970-talet, i Sverige framförallt inom Moderaternas ungdomsförbund och studentförbund, samt inte minst genom Svenska Arbetsgivareföreningens inrättande av tankesmedjan Timbro, som bedrivit ett ytterst inflytelserikt arbete, tidvis med så stor framgång att det rekylerat.

Nyliberalismen – även kallad libertarianism, främst i anglosaxiska länder – är kanske den enklaste av alla politiska ideologier. Målet är att staten ska vara så liten som möjligt och därmed kosta så lite skatt som möjligt. En ”nattväktarstat”, som det ofta kallas, vars uppgifter inskränks till att stifta lagar och organisera polis, rättsväsende och försvar.

Alla andra samhällsverksamheter får uppstå spontant, genom frivilliga initiativ.

Bedömer någon att det kan finnas efterfrågan på utbildning så kan han eller hon ta risken och starta en skola och hoppas att den kan löna sig genom avgifter. Vill inga föräldrar betala för utbildning för sina barn...tja, då blir det ingen skola.

Nyliberalismen är alltså politiskt konsekvensneutral. Den utgår från att människan alltid vet sitt eget bästa, eller snarare att människors agerande definitionsmässigt är det rätta, eftersom det sker frivilligt.

Socialliberalismen har ett mycket vidare och mer komplicerat resonemang kring frihetsbegreppet.

För att människor ska ha reella möjligheter till att utöva frihet måste det finnas till exempel vårdinrättningar i ett samhälle. Ibland kan man till och med acceptera tvång för ett gott, högre syfte, till exempel skolplikt, eftersom tillgång till frihet förutsätter att man förstår vilka rättigheter man har.

I USA frodas även den bisarra ”liberalkonservatismen”, en egentligen omöjlig hybrid med stor ekonomisk frihet för människor men samtidigt stark livsstilsintolerans.

Folk bör inte vara homosexuella, inte ha sex före äktenskapet och inte göra något annat än gå i kyrkan på söndagar.

Politiker får inte lägga sig i vad folk gör med sina pengar, men däremot vad de gör i sina sängar. Den så kallade Teaparty-rörelsen har dragit ut denna ideologi intill extremism.

Nyliberalismen är på denna punkt i stället mycket logisk, den överlåter såväl ekonomi som livsstilsval åt människor själva. Månggifte är en konsekvens av detta. Varför ska människor förbjudas att leva lagligt med flera partners, om det sker frivilligt?

Åren kring början av 1990-talet stod nyliberalismen i zenit. Den nyliberala Frihetsfronten hade bildats, i missnöje med att Moderaterna och Timbro inte gick tillräckligt långt. Partiet Ny demokrati startades, främst ett populistiskt parti men med nyliberalism som ekonomisk ryggrad.

Frihetsfronten drev svartklubbar där de sålde hembränt. Denna utlöpare var kanske inte riktigt vad SAF avsett med skapandet av Timbro. Projektet gick överstyr.

Nu står nyliberalismen förmodligen inför sitt andra, större bakslag i Sverige.

Jag kan inte tänka mig annat än att det Stureplansinitierade försöket att radikalisera Centerpartiet i nyliberal riktning resulterar i motsatsen; att Centerrörelsen tar tydligt och kraftfullt avstånd från nyliberalismen när idéprogrammet ska behandlas i mars, och att nyliberala idéer därmed blir omöjliga inom Centern för överskådlig tid.

Timbroianerna får börja om från början och leta efter en ny organisation att infiltrera.