Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakterier färdas i bäckar

Bäckarna som rinner ut i Gavleån innehåller höga halter av bakterier.
Det visar prover i Gavleån och dess tillflöden som togs i juni.
Vid hälften av de 24 provplatserna var vattnet otjänligt för bad.

Annons

Planerna på att anlägga en kommunal badplats i Gavleån vid Boulognern har hittills stupat på att de badvattenprover som tagits i ån visat att vattnet inte är tjänligt för bad.

I sommar har Bygg & Miljö därför låtit en konsult ta prover på vattnet på många punkter, för att få ett svar på varifrån föroreningarna kommer.

Resultatet av provtagningarna visar att bakteriehalten i Gavleån ökar från nästan noll i Forsbacka till ”tjänligt med anmärkning” vid mynningen vid Södra Skeppsbron.

Men i flera av de bäckar som mynnar i Gavleån uppmättes värden som var betydligt högre.

Spikåsbäcken och Kungsbäcken hade så höga halter intestinala enterokocker att vattnet bedöms som otjänligt för bad.

Också i Valsjöbäcken, Lundbäcken och Sätrabäcken uppmättes höga bakteriehalter, fast halterna låg under gränsen för att bedömas som otjänligt.

Resultatet av provtagningen har analyserats i en rapport som lämnats in till Bygg & Miljö i Gävle, men handläggaren Maria Höjer har beslutat att rapporten inte ska lämnas ut förrän hon är tillbaka från semestern och kunnat läsa den.