Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakterier risk vid slutförvaring

Grundvattenbakterier utgör en risk för Sveriges framtida slutförvaring. Kopparkärlen som ska skydda kärnavfallet kan frätas sönder av bakteriernas andning.

Slutförvaringen av det utbrända kärnbränslet ska ske 500 meter ner i marken, med avfallet inkapslat i kopparkärl. Nu visar det sig att de bakterier som finns i Östhammars grundvatten kan orsaka stora problem. Eftersom slutförvaringen sker där det inte finns något syre använder bakterierna i stället sulfater när de andas. Som en biprodukt av andningen bildas då sulfider.
– Är de här sulfiderna nära kopparkapslarna har de en negativ effekt, säger Halleger Eydal på institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.
En studie utförd av just Halleger Eydal visar att det i bergrummet finns virus som minskar antalet bakterier, vilket anses vara positivt för ett eventuellt slutförvar. Dock visar studien även att de bakterier som finns i urberget är mycket aktiva. För att skydda mot sulfiderna sätter man bentonitlera runt kopparkapslarna, vilket försvårar bakteriernas tillväxt.
– Det värsta som skulle kunna hända är ju att det börjar läcka radioaktiva ämnen. Jag är inte direkt orolig för att det ska hända. Men det är helt omöjligt att förutspå, säger Eydal.