Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bakvägen till riksdagen?

Annons

Piratpartiets framgångar satte definitivt stopp för Sverigedemokraternas eventuella inträde i EU-parlamentet. Det fanns uppenbarligen bara plats för en uppstickare. Medieutrymmet åts upp av hungriga pirater. Fiaskot kunde knappast bli större för tidigare så segervissa Sverigedemokrater. Med drygt ett år kvar till riksdagsvalet är det inte självklart att partiet kommer att spela en så stor roll som många befarat.

Den senaste opinionsmätningen från DN/Synovate skattar det folkliga stödet till cirka tre procent. Det räcker inte långt i en valrörelse som domineras av två jämnstarka politiska block. SD-ledaren Jimmie Åkesson får svårt att göra sin röst hörd i kampen mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin.

EU-parlamentsval har dessutom en tendens att vara snällare mot nykomlingar. Väljarna tar ut svängarna och bryter lättare mot invanda mönster. Riksdagsval är en annan sak. När det handlar om regeringsmakten är vanans makt mycket större.

Ett parti som inte klarar att slå igenom i ett EU-parlamentsval borde ha försvinnande små chanser att ta mandat i riksdagen.

DN/Synovates mätning visar dock på stora regionala skillnader. I södra Sverige, framförallt i Skåne och Blekinge, kan Sverigedemokraterna räkna med starkare uppslutning. Dagens Nyheter tolkar uppgifterna som att det kan handla om ungefär 8000 röster innan SD-politiker tar plats i riksdagen. Allt hänger på 12-procentsspärren.

Även om ett parti misslyckas med att räkna hem fyra procent i det landsomfattande valresultatet kan det ändå resultera i riksdagsledamöter. Får ett parti mer än 12 procent i en valkrets har man också rätt att vara med och dela på mandaten från den delen av landet. Det finns med andra ord en alternativ väg in i riksdagen.

Sverigedemokraterna kan – åtminstone i teorin – kraftsamla rejält i södra Sverige och därmed plocka tillräckligt många mandat för att lägga beslag på positionen som vågmästare i riksdagen.

Nu är det väldigt många om och men som ska uppfyllas innan scenariot blir verklighet. Allt bygger på en radikalt annorlunda valdebatt i södra Sverige. Sakfrågorna som diskuteras måste särskilt gynna Sverigedemokraterna. När fokus ligger på det ekonomiska läget och krishantering finns det inget som tyder på att SD har något förtroende att bygga vidare på. Ett år är visserligen en lång tid i politiken men det är svårt att föreställa sig att nästa val skulle handla om något annat än jobben och konjunkturen. Här har de sju nuvarande riksdagspartierna ett enormt försprång.

Mycket tyder tvärtom på att Sverigedemokraternas förmåga att växa sig starka överskattas. Åkesson och hans partikamrater lovar stordåd men har hittills inte lyckats leverera. Partiet kan inte avfärdas med en axelryckning men ingen kan hävda att vägen till riksdagen är spikrak.

Än finns det tid att hejda främlingsfientliga valframgångar.