Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Banbrytande film via bredband

GÄVLENu kan Gavlegårdarnas hyresgäster se på film via bredband.I stället för att åka till videobutiken och hyra en film får man med några enkla knapptryck filmen rakt in i vardagsrummet via datorn.

Gavlegårdarna först ut i landet med ny teknik för att se på film via datorn. 6 000 hushåll kan utnyttja den nya tjänsten.
- Det allra bästa är att man slipper lämna tillbaka filmen, det brukar jag glömma att göra i tid, säger Michael Wisten som bor i Sätra och har provat systemet ett tag.

Beställer via datorn
Den nya tekniken kallas "Real video on demand" och går ut på att man beställer den film man vill se genom datorn. Sedan för man via en kabel eller en trådlös radiolänk över filmen till TV-n.
Gavlegårdarna är först i landet med den här typen av system.
En film kostar 39 kronor, och då får man titta på den i ett dygn. Det innebär att man kan stoppa, spola tillbaka eller se om filmen hur mycket som helst utan att det kostar extra. Det är den stora skillnaden mellan andra "video on demand"-system på marknaden. De fungerar ofta så att man måste börja se filmen en viss tid, och när den startat kan man inte stoppa den för att t.ex. gå på toaletten eller svara i telefon.
Det enda man inte kan göra i Real video on demand är att spara filmen i datorn.

6 000 hushåll
Systemet har provats hos ett fåtal användare av Gavlegårdarnas bredbandsnät i ett år ungefär, och nu är det alltså dags att erbjuda samtliga hyresgäster som har bredband att utnyttja tjänsten.
Totalt rör det sig om 6 000 hushåll, varav ungefär 40 procent i dag använder bredbandsnätet.
Nu återstår det bara att se hur många som är beredda att prova den nya tekniken.
- Ja, det är det vi får se, för nu kör vi. Nu är vi ute i verkligheten, säger Gerard Versteegh från Bonver Videodata AB.
Det är de som står för filmerna i projektet, som drivs tillsammans med Gavlegårdarna och Gävleföretaget Rivermen.
I dagsläget erbjuds 20 olika filmer men det kommer fler. Enligt Gerard Versteegh kommer man att erbjuda två nya filmer per vecka framöver.
Alla Gavlegårdarnas hyresgäster som har en bredbandansluten dator kan använda filmfunktionen.
Det enda man behöver göra är att registrera sig som användare på en hemsida, välja om man vill betala via kort eller faktura och skaffa en scartkabel till TV-n.
Sedan är det bara att luta sig tillbaka i soffan och njuta av filmupplevelsen.

MAGNUS LUNDQVIST