Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bandidosledare klassens ljus

En ledare inom Bandidos passade på att förkovra sig under sin tid på Kumla. På Högskolan i Gävle läste han 105 poäng juridik. Sammanlagt har mannen läst 277,5 poäng på olika universitet och högskolor.

Den 32-årige Bandidosledaren dömdes för grovt narkotikabrott 2007 och hamnade sedan på en sluten avdelning på Kumlaanstalten. Mannen lät sig inte slås ned av det tunga straffet, utan passade i stället på att ta tillfället i akt och plugga på som bara den.

Från höstterminen 2007 och fram till den 30 mars 2009 har mannen läst 277,5 poäng, eller runt tre gånger så mycket som en vanlig student förväntas läsa under samma tid. Studieresultaten har också varit fina, då han fått väl godkänt i ungefär hälften av kurserna.

Bandidosledarens inriktning har varit juridik och företagsekonomi. Något som är vanligt bland fångar, hävdar Ann Marie Dahlgren, informationschef inom Kriminalvården.

- Det är inget konstigt med att fångar även på Kumla läser på universitetet. Det är helt okej. Kan de sedan hålla sig borta från kriminaliteten genom sina nyvunna kunskaper så är det ju bara bra, säger hon.

Inte heller Maj-Britt Johansson som är rektor på Högskolan i Gävle tycker att det är något märkligt med att tungt kriminella kan läsa på universitetet.

- Vi kan inte vägra någon med behörighet att läsa här, säger hon.