Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bandtröjorna är viktigaste festivalplagget

Hur klär man sig inför en rockfestival? Karin Nyman på Redrum guidar GD bland bandtröjor, nitar och pins.

Solen steker utanför Redrums butik på Norra Skeppargatan i Gävle. Snart börjar rockfestivalen Getaway och vädret tycks vara på sitt bästa humör.

Den som äntrar dörren och stiger in i butiken möts snart av rockmusikens brus. Queens of the stone age spelas på trivsam nivå, i alla fall en nivå trivsam nog för hårdrockarnas luttrade trumhinnor.

Karin Nyman är butikschef och har haft Redrum sedan starten för sju år sedan. Hon är själv hårdrockare och festivalveteran.

– Jag har varit på sanslöst många festivaler i mina dagar, men numera måste jag sköta om butiken. Jag kommer att hålla öppet under hela helgen. Men hinner jag ska jag försöka se Danzig, det är mitt favoritband, alla kategorier.

Från golv till tak hänger kläder som går i toner av svart. Längst in i butiken hänger bandtröjorna. Det är den avdelning som besökts flitigast under veckan.

I år har det kommit många nya kunder.

– Det har inte bara varit ungdomar. En del äldre har kommit in och köpt bandtröjor, nitar, pins och tygmärken. Sånt som hör hårdrocken till, säger Karin Nyman.

Bandtröjorna är de allra viktigaste plagget som ingen hårdrockare glömmer hemma. Hur designen på tröjorna ser ut spelar mindre roll, det är trycket som är avgörande.

– Det handlar om stolthet och tillhörighet. Vi hårdrockare är lite bandpatrioter, man tycker så klart att man själv har grym musiksmak och vill gärna visa upp det.

Accessoarer är också viktiga. Nitbälten, kedjor och pins har funnits med sedan hårdrockens barndom och är fortfarande ett självklart inslag i hårdrockarens outfit.

– En del kunder som inte redan är hårdrockare har frågat vad de ska ha på sig inför Getaway. Jag tycker att de kan ha på sig vad de vill, men ska man ha en bandtröja är det viktigt att man själv lyssnar på bandet. Åtminstone bör man känna till det. Annars känns det lite fejk.

Under tiden vi pratar växer sig kön lång. Flera kunder vill köpa babykläder.

– Många köper söta bodys och mini t-shirts som barnen kan ha på sig under festivalen. Det har inte har varit så vanligt förr men har blivit populärt nu. Och visst är de söta? säger hon och håller upp ett par mycket små tygskor med vita döskallar på.

Vad är ditt bästa klädtips inför festivalen?

– Själv skulle jag aldrig gå någonstans om jag inte hade på mig min kedja och mitt nitbälte. Men man ska vara bekväm, ha bra skor och sköna kläder.