Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska skrällgänget fortsätta vinna

Tio raka segrar och en tredjeplats i tabellen. Elitseriens skrällgäng nummer ett – IK Sirius – kommer till Jernvallen i kväll för att fortsätta sin makalösa segersvit.
– Det är inte många lag som vinner på Jernvallen. Men har vi lite stolpe in samtidigt som SAIK inte har sin bästa dag kan det gå, säger Sirius största stjärna Andreas Eskhult.

Annons

För exakt ett år sedan vände Andreas Eskhult, 31, tillbaka till Sverige efter en sejour som proffs i ryska Zorkij. Men han överraskade många i bandy-Sverige genom att i-n-t-e återvända till Hammarby utan istället fortsätta karriären i sin moderklubb – bottenlaget Sirius.

– Laget låg tvärsist och hade väl tre poäng när jag kom hem från Ryssland vid nyår i fjol, minns han.

– Men jag hade gjort tio säsonger i Hammarby och var klar där. Och eftersom vi bor utanför Uppsala så gjorde den sociala biten också sitt att jag valde Sirius.

Men det var inte bara av bekvämlighetsskäl som Eskhult valde spel i Sirius. Det ständiga lindansargänget, som fixade kvalspel i sista omgången och sedan klarade sig kvar i elitserien via det där kvalet, hade en vision för framtiden.

Tanken har funnits i några år att föra utvecklingen framåt i föreningen och när man började sanera upp i ekonomin har det mesta börjat gå rätt för Uppsalaklubben som senast vann SM-guld för över 40 år sedan – 1968.

Andreas Eskhult är lagets pådrivare och poängkung med åtta mål och 15 assist så här långt och han ligger ofta bakom lagets segrar.

Men han kunde förstås aldrig drömma om att årets säsong skulle få en sådan utveckling när han skrev på för ett år sedan. Just nu är Sirius trea i elitserietabellen och har vunnit makalösa tio (!) matcher i rad.

– Jag har väl varit med om det i Hammarby någon gång, men det har gått över all förväntan, erkänner Eskhult som nu också siktar på att spela sitt första VM sedan 2004.

– Ja, jo. Jag är uttagen i den första 25-mannatruppen och det är roligt att spela på en nivå som gör att man finns med i det snacket.

– Vi har spelat bra i många matcher och har ett eget spel som vi försöker hålla oss till, men självklart har det funnits några matcher där vi haft lite medstuds också, menar Andreas Eskhult.

– Vi har slagit dem tidigare och vi kan vinna matchen. Men då måste vi ha lite stolpe in samtidigt som SAIK inte har någon jättebra dag.

Mer läsning

Annons