Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för VSK:s försvar

Efter en grönvit jätte väntar nästa – SAIK mot Västerås är ett riktigt tungviktsmöte i svensk bandy.
Sporten tog hjälp av SVT:s expertkommentator Hasse Johansson för att kartlägga SAIK:s motstånd.
– Det känns oerhört ovisst, säger han inför SM-semifinalerna.

Annons

SAIK och Västerås var de stora antagonisterna under den andra halvan av 90-talet, men senast lagen möttes i ett slutspel var så långt tillbaka som i SM-finalen 2002 (8–4 till SAIK).
VSK har inte varit i någon final sedan dess, men ”Mesta mästarna” är alltid att räkna med. Frågan är vilket lag SAIK möter den här gången?
Hasse Johansson, VSK-profil och expertkommentator på SVT, borde veta. Och jodå, han har koll.
– Det mest utmärkande är defensiven, när de förlorat tror jag de släppt in som mest fyra mål. VSK är en samling grovarbetare, ett kollektiv som jobbar extremt hårt för varandra. Hade de inte gjort det hade de inte varit där de är i dag.
Precis som SAIK har Västerås tvingats till föryngring, och precis som SAIK tappade man viktiga spelare inför säsongen. Lars Johansson, Johan Östblom och Anders Östling försvann.
– Östling styrde ju allt i uppspelen förut, nu har de automatiskt fått börja om från början och sprider det på fler spelare.
VSK bygger nu sitt spel på Ted Andersson, nedflyttad från mittfältet till vänsterhalv, Michael Carlsson, också han nedflyttad, från anfallet till mittfältet, och unge Tobias Holmberg på mitten, jämnårig med SAIK:s Daniel Berlin.

Hasse Johansson ser både likheter och skillnader mellan lagen.
– Det är två lag som mår väldigt bra just nu, det har jag märkt när jag sett och träffat spelarna. De har stor tilltro till det de håller på med och har inte så mycket förväntningar på sig.

– Det är inte så mycket finlir när VSK anfaller, de trycker på och behöver mycket fart för att skapa någonting. De har ingen Muhrén som kan snirkla med klubban och skapa chanser från stillastående.

– Man har en rutinerad förstaelva och gallerspelare som är fullt nöjda med att sitta på bänken. Mossberg och Muhrén är centralfigurerna och i en fantastisk form, men defensivt ser det tunnare ut, där är inte SAIK så vassa.

– Det känns oerhört ovisst. Det är mer star quality över SAIK, men med tanke på den tyngd som Västerås har så tror jag på lite, lite fördel VSK. Eller förresten, jag vet inte om det är det.
Hasse Johansson kommenterar semifinalserien tillsammans med Chris Härenstam och det är klart att SVT sänder åtminstone den första semifinalen på söndag och sedan även den tredje matchen i Västerås.

– Svårt att säga, i en final finns alltid en chans, men jag har en känsla av att Edsbyns största motståndare är de själva.

Mer läsning

Annons