Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bantad lungsjukvård utvärderas

GÄVLEEn utvärdering ska göras av de neddragningar som genomförts vid länssjuk- husets lungklinik i Gävle. I arbetet ska personalen själv delta och syftet är att skapa en tydlig bild av vilka brister som uppstått i vården.

Det beskedet gavs efter ett möte som sjukhusdirektör Lena Munkhammar och tillförordnade landstingsdirektören Lars Gustafsson i går hade med personalen på lungkliniken.

- Utvärderingen ska genomföras skyndsamt. När den är klar har vi fakta på bordet och kan ta ställning till eventuella åtgärder, säger Lena Munkhammar.

Som GD tidigare berättat är situationen på lungkliniken ansträngd efter den vårdplatsneddragning som skedde vid årsskiftet. Klinikens läkare anser inte att resurserna räcker för att ge de lungsjuka en acceptabel vård.
Richard Nightingale, en av lungläkarna, har sagt upp sig. Ytterligare läkare har övervägt att följa hans exempel.

Vid mötet i går kom man fram till att den av landstingsfullmäktige beslutade utvärdering av nedskärningarna vid kliniken ska påskyndas.

- Läkarna säger att vården har blivit sämre. Men hur har den blivit sämre och för vilka patientgrupper? Har över- beläggningar blivit vanligare och i så fall vilka är det som drabbas? Detta är frågor vi måste få svar på innan vi går vidare, säger Munkhammar.

Omstruktureringsarbete
Personalen har efterlyst garantier för att lungkliniken blir kvar. Men några sådana kan inte ges, enligt Lars Gustafsson. Hela sjukvården i länet är inbegripen i ett stort omstruktureringsarbete och innan det är klart kan man inte ge vissa kliniker särskilda utfästelser, menar han.

Att läkare hotar med att säga upp sig om de inte får vissa villkor tillgodosedda beklagar Lena Munkhammar.

- Jag säger bara en sak: tänk på patienterna, tänk på patienterna.

Munkhammar vädjar till läkarna att besinna sig och se möjligheten i att vara med och påverka hur sjukvården i länet ska se ut i framtiden. Lungkliniken och övrig specialistvård i länet ska genomgå en särskild översyn som ska vara klar nästa år.

När det gäller chefsfrågan på lungkliniken gavs inga besked i går. Nuvarande verksamhetschef Sven Granström slutar den 15 september och det är inte klart vem som efterträder honom.

BJÖRN HANÉRUS