Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Banverket vill fånga vandalerna på film

GÄVLE Efter skadegörelse för knappt en halv miljon fick Banverket nog.
Nu kräver man tillstånd för övervakningskameror - den som klottrar i tunneln mellan spåren ska filmas, spåras upp och straffas.

Annons
Sedan förra hösten, då resecentrum invigdes, och fram till nu har Banverkets tvingats punga ut med 400 000 kronor på reparationer efter skadegörelse. Hårdast drabbad har tunneln med uppgångar till de olika plattformarna varit.
Det har varit omfattande klotter. Ljustavlorna med information om avgångar slogs sönder under Cityfesten. Även lyktorna som byggts in i beläggningen har varit populära måltavlor.

I går ansökte Banverket hos länsstyrelsen om tillstånd att montera fyra fasta övervakningskameror på platsen.
Ansökan innehåller ett överraskande moment.
Man kan anta att de som förstör på olika sätt härjar på nätterna. Banverket vill att övervakningen pågår dygnet runt. Hundratals pendlare fångas på film. Hur överensstämmer det med lagens skydd av den personliga integriteten?
- Jag vill inte säga någonting förrän jag har mer kött på benen, säger Ingemar Lundén, jurist på länsstyrelsens rättssekretariat.
Det är Lundén som ska ta ställning till övervakningen och även ange villkor för hur den får bedrivas.
- På dagtid rör sig människor där. Det är på nattetid det är skadegörelse, säger juristen.

Banverket tror att resenärerna ser positivt på övervakningen - utan att man frågat dem, i till exempel en enkät.
- Det har vi inte gjort. Men jag tror de tycker det är bra att vi försöker göra något åt det, säger P-O Apel, informationschef i Gävle.

Enligt uppgift ska en rörelsedetektor få kamerorna att börja filma. Under dagtid sänds bilderna till tågledningscentralen. Nattetid, mellan tio på kvällen och sex på morgonen, skickas bilderna till SOS ledningscentral i Stockholm.
Ansökan säger att bilderna bara ska lagras vid behov, det vill säga när en klottrare eller vandal fångas på bild.

För några veckor sedan publicerade Brottsförebyggande rådet, Brå, en rapport om hur effektiv kameraövervakning är med avseende på minskad brottslighet och ökad trygghet. 80 procent av de tillfrågade var positiva till övervakning på allmänna platser, bland dem platser för allmänna kommunikationer som just centralstationer.
Det är inte känt när länsstyrelsen fattar beslut. Handläggningen har fördröjts av att Banverket glömt att betala ansökningsavgiften.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se