Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara att beklaga att så många tvingades oroa sig

Det var när de styrande insåg att de var i minoritet i utbildningsnämnden som de vände i skolskjutsfrågan, menar Moderaternas Lars Beckman och Lars Widén.

Varför bildade vi en kommun en gång?

Fundera på den frågan igen. Varför har vi bildat gemensamma samhällen där vi tillsammans betalar kommunal skatt?

Ett syfte var att vi skulle kunna hjälpa varandra när det behövdes. Det verkar som om V, MP och S i Gävle har tappat just det syftet i sitt politiska dagliga värv. I Gävle lägger man stor kraft och vikt vid att klippa band och bygga politiska monument och eftersom resurserna inte räcker till allt – så drar V, MP och S i stället ned på det som måste vara – och ska vara – kommunal kärnverksamhet.

Under våren kom det tidigt signaler om att många barn och unga med funktionsnedsättning kom i kläm när det gäller skolskjutsregler. Det kom också allvarliga signaler om att barn med funktionsnedsättning inte kunde delta i förskoleklass, eftersom Gävle inte medger skolskjuts till och från förskoleklass.

Gävle kommun medger inte heller att barn med funktionshinder kan delta på fritids med sina kompisar före och efter skolan, eftersom skolskjuts endast beviljas för resor i direkt anslutning till och från skoldagen. Som framgår av medierapporteringen den senaste veckorna så är det inte enbart barn med funktionsnedsättning som påverkas av det regelverk som finns, utan många fler.

I utbildningsnämnden har Alliansen tagit upp frågan och i somras var vi också beredda att kalla till ett extra nämndssammanträde för att lösa frågan för de barn som berörs. I kommunfullmäktige har vi också agerat genom att ställa interpellationer till nämndens ordförande om regelverket.

Det är många barn som har kommit i kläm genomV, MP och S agerande i utbildningsnämnden, inte minst på den fristående särskolan Selmaskolan. Här var om möjligt kommunens agerande ännu märkligare. Om familjen valde den kommunala särskolan (som i många fall ligger längre bort för familjerna) så skulle kommunen betala skolskjuts – inte annars. Det luktar tyvärr som ett ideologiskt ställningstagande i stället för ett praktiskt. Självklart ska föräldrar till barn som går i särskolan också ha en verklig rätt att kunna välja skola för sitt barn!

Alliansen och SD bildar en majoritet i utbildningsnämnden för att ändra de politiska beslut som krävs/krävdes och eftersom Alliansen och SD har sju ledamöter mot sex för V, MP och S så är frågan i den meningen överspelad.

Ställd inför det faktum har också nämndens socialdemokratiska ordförande nu meddelat att skolskjutsarna för Selmaskolan ska återinföras. Ställd inför samma faktum så accepterade S, V och MP att det ska göras en översyn om skolskjutsar för alla barn och unga som berörs av skolskjutsar.

Vi kan bara beklaga att så många föräldrar och familjer i Gävle har fått känna en så stor oro för att deras barn ska ha en trygg, säker och stabil skolgång, där självklart skolskjutsen till och från skolan/fritids är en viktig del.

Det är nu av avgörande betydelse att förvaltningen säkerställer att de barn som berörs på Semlaskolan har en skolskjuts som fungerar från och med måndag.

Det är också viktigt att den översyn som sker leder till att alla barn och unga som behöver skolskjuts i Gävle får det.

Lars Beckman, M

Kommunfullmäktigeledamot Gävle

Lars Widén, M

Ledamot av Utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel