Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara början

Annons

Vargen från Ockelbo dödade nyligen två får utanför Enköping. Nu har den dödat nio får i Sundbyholm. I Galvenreviret, norr om Gävle har även i år vargen fött sex valpar. Vart ska de nya vargarna ta vägen?

Inte norrut, för när en varg kommer in i renbeteslandet, anser samerna att det finns risk för att den skall riva renar. De kontaktar länsstyrelsen, som till exempel gör som förra året, skjuter vargen från helikopter. Resultatet av samarbetet mellan samerna och länsstyrelserna i de nordligaste länen är att det inte finns en enda varg i den norra halvan av Sverige.

Revirsökande vargar har i stort sett bara länen kring Mälardalen att söka sig till. Så nu är det dags för sörmlänningarna att agera. Ni som har tamdjur, meddela länsstyrelsen att det finns risk för att vargen skall riva något av era djur. Länsstyrelsen i Sörmland kommer då naturligtvis att se till att avliva vargen. För det kan väl inte vara så att sörmlänningar skall behandlas annorlunda än samerna?

Med största säkerhet ser vi nu bara början på ett problem som alltmer kommer att drabba tätbebyggda områden.

Rolf Nylander, Hedesunda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare