Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara en affärsägare kräver ersättning

SANDVIKEN
Yusuf Tosun som driver restaurang Apollo har drabbats hårt av ombyggnaderna på Hyttgatan. Han kommer ensam att driva krav mot kommunen på ersättning.

Annons
Övriga näringsidkare längs Hyttgatan begär däremot ingen ersättning av kommunen även om samtliga har haft ett markant bortfall. De räknar med ett lyft när ombyggnaden är klar.
Som GD tidigare berättat finns möjlighet för en butiksägare att få ersättning från kommunen ifall en ombyggnad av gatan markant påverkar butikens affärsverksamhet.

Avstängd trottoar
Vid ombyggnaden av Hyttgatan har trottoaren på norra sidan stängts av med nät och avsevärt försvårat för kunderna att nå butikerna.
När butiksägarna träffades häromdagen enades de om att inte gemensamt driva frågan om ersättning. Flera påpekade att ombyggnaden var känd och de hade räknat med vissa olägenheter. Men besvären blev mer omfattande än de befarat.
Bortfallet för flera beräknas till runt en femtedel och Mats Sjöstrand som driver Mulligans har sett att antalet lunchgäster halverats under byggtiden.
- Det beror säkert på att kunderna har så svårt att hitta en parkeringsplats, säger han.
För affärsidkarna är det främst spontankunderna som uteblivit.

Halverad omsättning
Yusuf Tosun har gjort en stor förlust och ställer därför krav på ersättning. Omsättningen har mer än halverats.
- September och oktober är normalt mina bästa månader, men nu har jag nästan inte haft några bokningar, säger han.
Kravet från affärsidkarna blir i stället att kommunen ska annonsera när bygget är klart.
ULF GRANSTRÖM