Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara ett fåtal behöriga elever behöver gå IV

Det ser ut att bli färre av årets niondeklassare som behöver gå på gymnasiets individuella program, IV, i höst jämfört med förra året . Det står klart när antagningsbeskeden nu gått ut till årets nior i Gävle.

I dagarna har många förväntansfulla tonåringar fått sina antagningsbesked till gymnasieskolorna i Gävle. De allra flesta har anledning att vara nöjda, över 80 procent har kommit in på sina förstahandsval. Men till vissa program är konkurrensen hård.

Allra tuffast har det varit att komma in på frisörprogrammet på Polhemsskolan och John Bauergymnasiet där det har krävts väl godkänt eller mer i snitt för att komma in. Men de som inte har kommit in på de populära programmen har i regel kommit in på sina andra- eller tredjehandsalternativ.

Endast åtta behöriga elever har blivit helt utan plats på ett nationellt program. Förra året var motsvarande antal 24 elever och året dessförinnan 45 elever.

– Vi har jobbat medvetet med att hitta en organisation som motsvarar elevernas önskemål. Vi har haft en bra dialog med skolornas rektorer och försökt att vara flexibla. Antalet platser har utökats på vissa populära program och minskats på vissa andra program, säger Peter Hasch, S, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

För de åtta elever som inte kommit in på något program finns det en chans kvar. I augusti kallas de till ett möte där de erbjuds platser på något av de gymnasieprogram där det finns platser kvar.

I år var det en något högre andel elever, 89 procent, som var behöriga till gymnasiet bland niorna i Gävle än förra året. I kombination med att allt fler behöriga elever får plats på ett nationellt program leder detta till att färre av årets nior behöver gå på gymnasiets individuella program.

– Målet är att så många som möjligt ska komma in på ett nationellt program, det är jätteviktigt eftersom du behöver ha gått ett nationellt program för att kunna få ett jobb, säger Peter Hasch.

En nyhet i gymnasieutbudet inför hösten är Vasaskolans nationella spetsutbildningar i naturvetenskap, matematik och humaniora. De visade sig vara måttligt populära. Spetsutbildningarna i naturvetenskap och matematik fyllde precis sina platser medan det finns platser kvar på spetsutbildningen i humaniora.

En annan ny utbildning är Gävle praktiska gymnasiums naturbruksprogram ”Kenya Wildlife Ranger” med en del av utbildningen förlagd till nationalparker i Kenya. Tio förstahandssökande konkurrerade om åtta platser på denna utbildning.