Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara hallen fattas - om den blir av

Om du såg U21-matchen mellan Sverige och Vitryssland i veckan så blev du säkert lite imponerad av nummer 7 i det vitryska laget, Krivets (bilden). Bra teknik, snabb, stark, bollsäker och... ja, snygg också, eller hur?

Han har det i blodet. Krivets hette nämligen den förfader till undertecknad som en gång för mer än 100 år sedan utvandrade från Ryssland till norra Sverige och grundade släkten Kriström.

Entrén är klar, nu fattas bara hallen

Eftersom friidrott är en högaktuell idrott just nu finns det anledning att än en gång återknyta till Gefle IF:s gyllene tider på 1940- och 1950-talen.

Visserligen lever GIF-friidrotten i nuet och ledarna gläds åt alla prestationer som de aktiva uträttar på alla tänkbara plan, men när man har en sån fantastisk historia som den klubben kan man inte bara nonchalera det. Det är ju den som utgör grunden för allt som sker i dag och i framtiden.

Det finns en hel del dokumentation från de stora glansdagarna då Gefle IF:s brandmän var snabbast i världen på medeldistans, och mycket av det har samlats hemma hos hedersledamoten Bosse Brügge i villan i Fridhem. Han har sparat allt som skrivits om Gefle IF och Gästriklands Friidrottsförbund sedan slutet av 1950-talet och har dessutom en hel del gammal smalfilm sparad.

Nu vill Bosse att samlingen ska bli mer tillgänglig för allmänheten, och redan i vintras bildades en arbetsgrupp som består av Bosse själv, Mats Åkerlind och Erik Proos. De håller som bäst på med att sortera materialet innan merparten överlämnas till Arkiv Gävleborg för säker förvaring.

Men en del sparas hos klubben för att plockas fram igen om något år och ställas upp i Guld-Henry-hallen.

De hoppas nämligen kunna skapa ett friidrottsmuseum i stora entrén på den friidrottshall de hoppas att Gävle kommun ska bygga, och Guld-Henry-hallen är det namn de hoppas att anläggningen ska få.

Men det senaste budet är att det inte blir någon friidrottshall på åratal, och när den politiska majoriteten häromveckan avslöjade sina investeringsplaner såg i alla fall jag inte ett ord om någon friidrottshall.

Så Erik Proos får nog rätt. När det kring jul talades om planerna på att bygga under lågkonjunkturen suckade han och sa:

– Jag har varit med om det här förr. Det dyker alltid upp något annat som går före.

Ulf Kriström