Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara postitiva budskap ska tillåtas på graffitiväggen vid Länsmuseet

KD i Gävle kommer i höst att agera för en översyn av de regler som gäller för graffitiväggen vid Länsmuseet. Målet skall vara att endast positiva budskap som lyfter och bygger upp skall tillåtas, en så kallat ”Love-Wall", skriver Jan Myléus, och Lili André.

Förra veckan kunde vi läsa om att den lokala polischefen i Gävle målade över graffiti på den av Länsmuseet tillhandahållna graffitivägg som ställs till förfogande årligen.

Orsaken till detta var att anställda på polisen tagit illa vid sig av budskapet som bland annat löd: ACAB (All Cops Are Bastards) vilket betyder snällt tolkat ”Alla poliser är svin”.

Länsmuseet som är ansvariga för väggen lägger sig inte i vad som målas på väggen och ville med hänvisning till det ”fria ordet” inte måla över budskapet, ”En myndighet skall tåla kritik” svarade man. Budskapet var ju heller inte riktat till en enskild individ.

Nu undrar vi Kristdemokrater vilken ståndpunkt majoriteten i Region Gävleborg (V, S, MP och C) har till detta.

Naturligtvis ska myndigheter tåla kritik och självklar ska yttrandefriheten vara.

Men var går gränsen för lämpligheten i grundlösa budskap som levereras på allmänna platser? Vilket ansvar har vi i att skapa ett gott samhällsklimat?

Hur kan vi utan att inskränka friheten att uttrycka sig skapa en ton i samhället där man tar ansvar för sina uttryck och även har förståelse för eventuella tolkningar.

Det stod inte ”Polisen är svin” utan ”alla poliser är svin”.

Är inte det riktat till just enskilda poliser?

Menar man verkligen det? Troligen inte.

Är det något som Länsmuseet och vi som samhälle står bakom? Självklart inte.

För oss KD i Gävle är inte smädelser och ogrundad kritik mot polisen OK.

Vi vill skapa ett samhälle där kritik tillåts men där man lyfter upp och har förståelse för varandra.

KD i Gävle kommer i höst att agera för en översyn av de regler som gäller för graffitiväggen vid Länsmuseet. Målet skall vara att endast positiva budskap som lyfter och bygger upp skall tillåtas, en så kallat ”Love-Wall.

För KD i Gävle är yttrandefriheten en självklarhet, men även något som vi tillsammans bär med ansvar.

Jan Myléus, KD

kommunalråd, Gävle

Lili Andre, KD

kultur och kompetensnämnden Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel