Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara sex av 60 får kommunjobb

SANDVIKEN
Bara sex av de drygt 60 anställda vid Kungsgårdens sjukhem har fått anställning inom kommunen.

Ytterligare en handfull har fått andra jobb. Resten blir arbetslösa om två veckor då det privata vårdhemmet stänger för gott.
I maj 2001 beslutade en enig kommunstyrelse i Sandviken om att säga upp avtalet med privata Norråsens Vård AB som driver Kungsgårdens sjukhem.
Sjukhemmet har funnits i över 30 år i Kungsgården. De senaste sju åren har verksamheten drivits av Norråsen.

Nya jobb i kommunen
En del av de anställda har jobbat vid sjukhemmet sedan starten och förtvivlan hos de anställda över det uppsagda avtalet med kommunen var stor. Men de fick höra att det inte skulle bli några problem att få nya jobb inom kommunen.
I en artikel i Gefle Dagblad i september 2001 konstaterade till exempel kommunalrådet Stefan Hedin att: "Det kan till och med bli svårt att få tag på tillräckligt med utbildad personal. Därför är vi intresserade av personalen som i dag arbetar åt Norråsens vård".
I en artikel i oktober förra året kunde dock Gefle Dagblad berätta att de anställda kände sig svikna av Sandvikens kommun, ingen av de anställda hade då fått några erbjudanden om arbete.
Kommunalrådet Anette Wiktorsson påstod dock att man aldrig hade lovat någon gräddfil in i kommunen.
Nu visar det sig att en majoritet av personalen fortfarande inte har några nya jobb att gå till efter den sista februari då Kungsgårdens sjukhem stängs för gott.
- Vi är sammanlagt ett tiotal som fått jobb varav sex stycken i Sandvikens kommun, berättar undersköterskan Anette Karlsson som också är facklig representant för Kommunal.
Hon har jobbat drygt 15 år vid Kungsgårdens sjukhem. Hon vill inte arbeta inom kommunen och funderar därför på att göra något helt annat.
Hon säger dock att många av hennes arbetskamrater är oroliga.
- Jag tror att det är mer oro nu. Många har nog tänkt att det kommer att ordna sig men nu är det bara två veckor kvar.
Ilskan finns fortfarande där mot Sandvikens kommun men många tiger och säger ingenting.
- Nu känner man bara; om 14 dagar slutar vi, då är detta äntligen över.
Anette Karlsson säger att det har löst sig bra för nästan alla de äldre. Någon har flyttat hem igen i väntan på plats i särskilt boende och två har fått flytta till det nya korttidsboendet Rosengården vid Sandvikens sjukhus.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se