Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara svenskapå programmet

GÄVLEBara två partier i Gävle har sina kommunala handlingsprogram på något annat språk än svenska.

Vänsterpartiet ska skicka ut broschyrer på bland annat arabiska och persiska.
Folkpartiet har handlingsprogrammet på engelska.

Valdeltagandet bland invandrargrupperna i Gävle är lågt. Det är ett problem som uppmärksammats bland annat av kommunstyrelsens demokratigrupp.
Varje parti är representerat i demokratigruppen som bildades efter förra valet. Gruppen har pekat på vikten av att få fler invandrare att rösta och har till exempel haft flera möten med olika invandrarföreningar.

V och fp satsar
Men en rundringning som Gefle Dagblad gjort visar att det ändå bara är vänsterpartiet och folkpartiet som satsar på lokal valinformation på något annat språk än svenska.
- Vi håller på och översätter en broschyr som ska skickas ut till hushållen, berättar det vänsterpartistiska kommunalrådet Ulla Andersson.
Dessutom kommer partiet att hålla en del torgmöten på andra språk än svenska samt ha medlemmar med invandrarbakgrund på plats i valstugan.
- Vi har många kamrater med olika språkkunskaper, säger Ulla Andersson.
Folkpartiet liberalerna har ett kommunalpolitiskt handlingsprogram på engelska förutom det svenska.

Misstag, säger m
- Förra valet hade vi programmet på bosniska men det har vi tyvärr inte i år, säger ombudsmannen Lena Sundström.
Däremot finns det information på flera olika språk om vad partiet på riksplanet tycker om olika frågor.
Socialdemokraterna har inte det kommunala valmanifestet på andra språk än svenska. Däremot har man broschyrer om olika sakfrågor på ett stort antal språk, berättar Anna-Lena Melin på socialdemokraternas kansli i Gävle.
Inte heller miljöpartiet har översatt sitt lokala program.
Kristdemokraterna har mycket information på främmande språk, dock ingen kommunpolitik. Detsamma gäller moderaterna.
- Dessvärre har vi inte gjort några översättningar utan har bara generell information från riksorganisationen på andra språk. Vi har upptäckt att det är ett misstag. Det är verkligen en brist, säger moderaternas Ann Sophie Mattisson.
Inte heller centerpartiet har tagit fram någon lokal broschyr annat än på svenska. Det enda som finns att tillgång är de centralt producerade broschyrerna på andra språk.

Kostnadsfråga
Anders W Jonsson säger att det för centerpartiets del mycket är en kostnadsfråga. Bara att nå ut till alla hushåll på svenska är oerhört kostsamt. Någon efterfrågan har han inte heller märkt.
- Dessvärre tror jag inte att det är någon efterfrågan, det är det som är problemet, säger han.
Han tycker ändå att såväl centerpartiet som övriga partier måste tänka på det här till nästa val.
- Det man skulle kunna tänka sig är att man gemensamt med de andra partierna tar fram en broschyr. Att man svarar på till exempel åtta frågor som man sedan översätter till ett antal invandrarspråk.