Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara vädret kan stoppa streetracet

SANDVIKEN
Nu är allt klart för lagliga streetrace i Sandviken.
Det finns bara ett problem - vädret.

Annons
-Vi har fått tillstånd att köra på fredag, men vädret knäckte oss kan man säga, säger Joakim Balkefors.
Som Gefle Dagblad berättat tidigare driver han tillsammans med Tony Greis motorportalen velocita.se, och har länge kämpat för att få ordna lagliga motortävlingar, så kallade blackrace, i Gävleborg.

Tävlar mot klockan
Blackrace går ut på att trimmade bilar tävlar mot klockan på en 200 meter lång raksträcka där all övrig trafik har stängts av.
På fredag skulle man hålla till på Industrivägen utanför Bessemergymnaiset var det tänkt.
Men snön sätter stopp för premiären.
Joakim Balkefors förklarar att de bara får tillstånd för en körning åt gången, så blir det inställt på fredag måste de göra en ny ansökan för att köra racet ett annat datum.

Frivilliga ställer upp
För att kunna genomföra ett blackrace har de samlat in en mängd frivilliga som ställer upp med olika saker. Ett brandskyddsföretag ska ställa upp med släckmedel, ett företag i Stockholm lånar ut tidtagarutrustning, massor av vakter med komradioapparater kommer att finnas på plats för att se till att ingen kan ta sig in på tävlingsbanan. Och så vidare.
De har fått tydliga förmaningar från trafikpolisen i Gävleborg. Publiken får bara stå i startområdet, och alla bilar som startar måste vara besiktigade och ha godkänt mönsterdjup på däcken.

Hjälmtvång
Dessutom gäller ett antal regler som organisationen bakom konceptet blackrace ställt upp. Bland annat att förarna måste ha hjälm och skriva på ett kontrakt om att de kör på egen risk.
Syftet med blackrace är att få bort buskörning från trafiken.
-Det här handlar om ungdomars vilja att mäta sig med varandra. Bättre här än att ha kappkörning på stan. Det hela är glasklart för vår del. Finns det ett lämpligt område som man kan stänga av ser vi inget som hindrar, säger Lennart Lundberg på polisens tillstånd- och dispensenhet.

Olagliga race försvann

Han betonar att kollegor i Göteborg, som infört blackrace, vittnar om att de olagliga streetracen nattetid nästan har försvunnit helt.
Något som Joakim Balkefors ser som en framgång, men som tydligen inte är populärt i alla läger.
-Många som åker olagligt har hört av sig till oss och sagt att vi sabbar för dem. Det känns nästan lite skönt, säger han.

Magnus Lundquist
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se