Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barack Obamas rivstart

Barack Obamas första hundra dagar vid makten har blivit en rivstart som saknar motstycke sedan Franklin D Roosevelt, som angav just angav de första hundra dagarna som avgörande för att ingjuta hopp under 30-talsdepressionen.

Obama har de högsta opinionssiffrorna av alla tillträdande presidenter sedan andra världskkriget. Omkring 70 procent, långt fler än som röstade på honom i november. Obamas nästan dagliga utspel har täckt mycket mer än ekonomin. Genom att riva upp en rad beslut av George W Bush gällande Irak, fångläger, tortyr, stamcellsforskning och familjeplanering visar han tydligt att det inte längre är den kristna högern som styr USA..

Internationellt har Obama ett förtroende ingen annan nytillträdande politiker någonsin haft. Genom moderna media kan han ju följas direkt världen över. Bush stod för internationell arrogans, medan Obama vill samarbeta med organisationer och aktörer på alla kontinenter

Demokraterna dominerar kongressen. Härom dagen gick den republikanske senatorn Arlen Specter från Pennsylvania över till demokraterna, som därmed har 60 av senatens 100 platser, den marginal som behövs för att stoppa ”filibuster”-taktik från minoriteten.

Konstitutionen i USA delar makten mellan president, kongress och högsta domstolen. De nio ledamöterna i domstolen, föreslagna av presidenten och godkända av kongressen, har rätt att riva upp beslut de anser strida mot författningen. Ronald Reagan och de två Bush ville ge domstolen konservativ majoritet, i första hand för att riva upp utslaget om fri abort Jämställdhet mellan könen och rättigheter för homosexuella är andra exempel på stridsfrågor. Fyra av domarna är klart konservativa, alltså bara ett byte från majoritet.

Samtliga nuvarande domare är jurister, medan det tidvis inte var någon jurist under domstolens glansår 1953-68 under den legendariske Earl Warren, tidigare guvernör i Kalifornien. Warren drev igenom viktiga beslut mot rasdiskriminering.

Får Obama två perioder, åtta år, kommer han rimligen att få föreslå ersättare till flera av de äldsta domarna. Oväntat snabbt kom det första tillfället. Den liberale domaren David Souter begärde härom dagen att få avgå, nu när inte längre Bush finns med i spelet. Som universitetslärare i juridik har Obama undervisat om högsta domstolen. Man kan utgå från att han vill ha fler liberala domare, fler kvinnor än dagens enda, och domare ur minoritetsgrupper. Bush lade ut dimridåer genom att säga att han enbart såg till kompetens, men alla kunde se att syftet var att utse religiöst och politiskt konservativa domare, helst vita män.