Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbro Holmberg diskuterade storregionen med länets politiker

/
  • Regeringens särskilda utredare Barbro Holmberg förklarade vikten av att bilda storregioner för länets politiker.

På onsdagen träffade regeringens särskilda utredare Barbro Holmberg länets kommun- och regionpolitiker i Bollnäs. Hon berättade om sitt arbete med att föreslå en ny indelning av landet i storregioner och vad det ska vara bra för.

Annons

Politikerna träffades i Region Gävleborgs fullmäktigesal på Bollnäs folkhögskola. Barbro Holmberg förklarade att landet behöver delas in i nya stora regioner för att Sverige ska kunna fortsätta vara ett starkt samhälle. Inte minst behöver riket omorganiseras för att ha råd att utveckla sjukvården.

Läs mer: Gävleborg splittras redan innan förhandlingar om storregion

Risken för att en ökad centralisering av makten ska gå ut över de små kommunerna och länen avvisade hon med ett exempel från verkligheten.

– När Västra Götalandsregionen bildades i slutet av 90-talet var många rädda för att de mindre sjukhusen skulle läggas ner när makten flyttades längre bort. Så har det inte blivit. Då hade länen i regionen 16 sjukhus, i dag är de 17, men sjukhusen gör inte samma saker som då, de har alla specialiserats, säger Barbro Holmberg.

Roger Molin, analytiker på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), förklarade vikten av att bilda storregioner. Inom 15 år kommer antalet svenskar som är över 65 år ha vuxit från 500 000 till 750 000. Hundra medborgare i yrkesför ålder försörjer i dag 73 invånare som inte arbetar, 2030 kommer den kvoten ha ökat till 84 personer.

Det innebär att kostnaden för sådant som vård och omsorg stiger för snabbt i Sverige. Inom 15 år kommer kommunalskatten att behöva höjas med 13 kronor per hundralapp, eller går från i genomsnitt 32 kronor till 45 kronor hundralappen.

– Det kommer inte vår ekonomi att klara av, det blir en hämsko för den ekonomiska utvecklingen i landet. Vi måste öka tillväxten och andelen arbetade timmar och vi kommer att behöva ett radikalt förändrat sätt att finansiera vår välfärd. säger Roger Molin.

Läs mer:

Gävleborg splittras redan innan förhandlingar om storregion

Gävleborg kan splittras - Gävle och Sandviken vill bryta sig ur länet

M i Gävle sluter upp bakom Edsvik – vill också bryta sig ur länet

Snart kan Gävleborg tillhöra en ny storregion