Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barbro Holmberg slutar

Barbro Holmberg slutar som landshövding i sommar.
– Sju och ett halvt år har gått väldigt fort, säger hon.

Annons

Vem tycker du ska ta över? Rösta här!

Politiker och andra om tänkbara ersättare. "Göran Hägglund! Han är framåt."

Uppdaterad 15.10. Barbro Holmberg tillträdde 2008 och hade då ett sexårigt förordnande. Det förlängdes i december 2013 och sträcker sig fram till sista juli i år. Barbro Holmberg fyller 63 i år och skulle i praktiken kunna få förlängt fram till pensioneringen, men det är inte aktuellt.

–Nej, jag tror inte det. Jag hade en dialog med regeringen då och vi kom fram till att 1,5 år var lagom.

Så det betyder att du slutar 31 juli när förordnandet går ut?

– Ja, det innebär att jag slutar och att jag ska flytta.

Blir du kvar i länet?

– Vi får se. Jag har min mamma och syster här och har precis tackat ja till att vara rådgivare för Sandbacka park, så ni lär få se en del av mjg.

I landshövdingsuppdraget ingår att vara statens företrädare i länet, dels vara länets företrädare mot staten och ska informera om länets behov. Landshövdingen är också chef över länsstyrelsen.

Under de sju och ett halvt år som hon varit landshövding har länet förlorat över 5000 arbetstillfällen, bland annat Ericsson och Norrsundet.

– Samtidigt har det vuxit till med andra arbetstillfällen. Det har ändå alltid funnits optimism, säger Barbro Holmberg.

Vad hon ska göra fram till pension är inte klart.

Enligt Peter Skeppström, pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi, finns det ingen tidsplan för när efterträdaren kommer att utses. Frågan hanteras av civilministern i en sluten process, att söka jobbet som landshövding går inte. Den formella utnämningen görs av regeringen.

– Nu har vi ett datum att förhålla oss till och avsikten är att hantera frågan skyndsamt. Det ska finnas en landshövding på plats. Fler kommentarer har vi inte nu, säger Peter Skeppström.